Sport

Úszókapitány lett a nyél nélküli balta

Hazája úszócsapatának vezetője lehet Londonban Eric Moussambani, a 2000-es olimpia egyik hőse, aki akkor majdnem vízbefulladt 100 gyorson.

Eric Moussambani, az “Angolna” 2000-ben, Sydneyben elhomályosította a legnagyobb sztárokat is azzal, hogy újra értelmet adott a kifejezésnek: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

12 éve Moussambani úgy indult el az olimpiai úszóversenyeken, hogy egy évvel azelőtt tanult meg úszni. Mivel hazájában, Egyenlítői Guineában nem volt szabványméretű 50 méteres medence, Eric egy szállodai medencében úszott.

Ezzel nem sikerült csúcsformába kerülnie, a 100 méteres gyorsúszás előfutamában ez legendás “úszásba” torkollott. Miután két hasonszőrű vetélytársát kizárták, egyedül maradt futamában. Moussambani 50 méterig még aránylag lendületesen úszott némileg vízilabdás stílusban, ám a forduló minden erejét elvette.

Az afrikai sportoló a második hosszt csak nagy nehézségek árán tudta befejezni, végül 1:52.72 percig küzdött a medencében, az olimpia egyik legnagyobb sikerét aratva. Athénban nem állhatott rajtkőre, pedig addigra majdnem egy percet javult, és a pekingi úszómezőny is nélkülözte az “Angolnát”.

VIDEO: Eric Moussambani felejthetetlen úszása, Knézy Jenő adáson kívüli kommentálásában.

Moussambani jelenleg egy egy olajtársaság alkalmazottja, emellett úszedzősködik is. Egyenlítői Guineában remélik, hogy elengedik az olimpia idejére a népi hőst.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik