Sport

Rakonczay ismét kihajózott, de most hónapokra

24.hu
24.hu

2012. 01. 25. 16:32

Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenujával szerdán elhagyta Pasito Blanco kikötőjét, és megkezdte több hónapos teljesítménytúráját az Atlanti-óceánon.

Korábban a témában:

A sportember a világon elsőként és egyedül kíván átkelni az Atlanti-óceánon az egyszemélyes óceáni kenuval, amelyet Fa Nándor tervezett és épített.

Gábor nagyon jó kedvvel vágott neki a kalandnak, de egy-két órával később erős magány tört rá, amivel nagyon nehezen küzd meg, de úrrá lesz rajta” – tájékoztatta Rakonczay Viktória, a sportember felesége az MTI-t.
Mint írta,  férje “csöndesen és észrevétlenül hagyta el hajnalban, még sötétben a kikötőt, ahol ilyenkor egy lélek sem jár, a szél is áll, minden tökéletesen csendes és mozdulatlan. Az indulásra a lokális adottságok miatt a hajnal a legkedvezőbb, mert akkor tökéletesen nyugodt a víz, szélcsendben könnyedén ki lehet evezni a kikötőből és eltávolodni a szigettől annyira, hogy mire megérkezik a szél, a hajóval már biztonságos távolságban lehet lenni a parttól.”

Rakonczay Gábor 2011. december 20-án kezdte meg a túrát, amikor a portugáliai Lagos kikötőjéből kenujával a Kanári-szigetek felé vette az irányt. A tervezett 20 nap helyett 16 nap 19 óra 25 perc alatt teljesítette a Lagos és Las Palmas közötti távot, az utóbbi kikötőjében január 6-án kötött ki. A túra második szakaszában az óceánon 5200 kilométert kíván megtenni közel három hónap alatt, és tervei szerint április elején érkezik a karib-tengeri Antiguához.

Rakonczay az Atlanti-óceánt átevező első magyar páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött. Feleségével 2006-ban döntöttek úgy, hogy végzős egyetemistaként halasztanak egy évet tanulmányaikból, és megvalósítják gyermekkori álmukat: áteveznek az Atlanti-óceánon. Több mint 50 napot töltöttek szinte teljes magányban, mire kikötés nélkül, felváltva leevezték a Kanári-szigetek és Antigua partjai közötti 5200 kilométert. A partot éréssel világrekordot döntöttek vegyes párosként.
A National Geographic Adventure az év kalandja (Best of 2008 Adventure) díjjal ismerte el a teljesítményüket, Londonban pedig felkerültek a Guinness World Records listájára.
A kenus útjáról aktuális információkat a www.atlatix.eu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.