Sport

Élesre töltve a „Volán” – kezdődik az EBEL

Ötödik szezonjára és fennállása legjobb eredményére készül a Sapa Fehérvár AV19 együttese az osztrák hokiligában.

Pénteken este 19 óra 15 perckor öt jégpályán állnak fel a játékosok a „bulihoz”, majd a korongbedobást követően elkezdődnek az osztrák élvonal, vagyis az EBEL küzdelmei.

Hazánkat immáron 2007 óta megszakítás nélkül a Sapa Fehérvár AV19 együttese képviseli, amely a nyáron jelentősen megerősödött.

Az érkezők közül a legnagyobb név kétség kívül Adam Munroé, az NHL-t is megjárt kapus a felkészülési mérkőzéseken rendre fogott, mint a zöld festék. Az ő cseréje ezen a poszton a fiatal tehetség, Bálizs Bence lesz, a távozó Hetényi Zoltán ugyanis épp Finnországban próbál szerencsét.

A védelemben a Horváth András, Tokaji Viktor páros továbbra is megmaradt. Melléjük érkezett az olasz válogatott Cristiano Borgatello, aki öt A csoportos világbajnokságon és egy olimpián segítette hazáját, az NHL előszobájában, az AHL-ben 225 meccset lehúzó Harlan Pratt (ők lesznek a második sor bekkpárja), visszatért az egykori kedvenc, Sille Tamás, illetve Miskolcról sikerült átcsábítani a válogatott Láda Balázst is. Juraj Durco maradt Székesfehérváron.

 

A támadószekció is erősödött, ám sajnos a szezont kissé foghíjas felállással kénytelen kezdeni az együttes, ugyanis csütörtökön meg kellett műteni Ladányi Balázst, aki a sikerrel zárult ifj. Ocskay Gábor emléktornán szenvedett térdsérülést. Három-négy hét pihenő vár rá. Őt minden bizonnyal az egyik új szerzemény, a megyei rivális Dunaújvárostól érkező Magosi Bálint helyettesítheti a Sofron Istvánnal és Vas Mártonnal felálló első sorban.

Érkezett még a jobbkezes amerikai center, Derek Ryan, illetve a HSC Csíkszereda magyar válogatott kiválósága, Ladislav Sikorcin. Sikeresen marasztalták a veterán Palkovics Krisztiánt, Eric Johanssont, illetve bombaformában tért vissza a nyáron KHL-es szerződésért hajtó Mihály Árpád is. Kovács Csaba, Nagy Gergő és Benk András továbbra is a csapatot erősíti.

Hosszú évek után a kispadon sem történt változás, a kanadai Kevin Primeu folytatja a tavaly megkezdett munkát, segítője ezúttal is Énekes Lajos lesz. A felkészülési szezon kiválóan sikerült a fehérvári ördögöknek, a csapat ugyanis számos siker (köztük az olasz bajnok Asiago kiütése) mellett mindössze kétszer égette meg magát: egy ízben a pénteki ellenfél Jesenice idegenben tréfálta meg a koronázóvárosiakat (ezt egy hazai 6-1-el bosszulták meg a fiúk), majd az EBEL mezőnyének új tagja, a cseh Znojmo hosszabbításban gyűrte le Palkovicsékat.

Első hatba vágyik a Sapa Fehérvár AV19

– A lelátón az volt az általános vélemény a felkészülés során, hogy ez a mostani minden idők legerősebb „Volánja”. Ez a kijelentés megállja a helyét? – szegeztük a kérdést Énekes Lajosnak.

– Csalóka az, hogy mi történt a felkészülési mérkőzéseken, ugyanis akadtak könnyebb ellenfeleink is. Az előző időszakhoz képest ugyanakkor kiegyenlítettebb a keretünk, nincs különbség a felállt soraink között, így mindegyiktől lehet gólokat és jó védekezést is várni. Ennek köszönhetően jobb eredményre lehetünk képesek az eddigieknél.

– Mik a szezonra kitűzött elvárások a csapattal szemben?

– Az, hogy az alapszakasz végén rájátszást érő helyen végezzünk, azaz benne legyünk az első nyolcban. A reguláris szakaszban egyébként szeretnénk legalább a hatodik helyet megcsípni, ugyanis a középszakaszban már az első hat és a maradék öt együttes küzd meg egymással a minél jobb pozíció eléréséért.

– Azzal a Jesenicével kezd a Sapa, amelytől idegenben kikapott a gárda az előszezonban, hazai pályán viszont méretes zakót mért az együttes a szlovénokra. Mi várható a szezonnyitón?

– Nem lesz könnyű mérkőzés. Nem mérvadóak a nyári eredményeik, ugyanis ebben az időszakban az edzők előszeretettel kísérleteznek, különböző játékhelyzeteket próbálnak ki és a sorokat is rendre megkeverik. Most már a játékosok is érzik, hogy tétre mennek az összecsapások, kemény dolgunk lesz. Mindamellett az már látszott, hogy hazai környezetben nagyon erősek, ez azonban igaz mindenkire, nálunk is elvárás a jó otthoni szereplés.

– Rögtön egy fájó veszteséggel indult az idény, Ladányi Balázst ugyanis csütörtökön műteni kellett. Ki pótolhatja őt?

– Godót (Ladányi beceneve – a szerk.) pótolni nehéz, jól szerepelni a posztján azonban lehet. Egy új játékosunknak, Magosi Bálintnak szavazunk bizalmat, de benne van az is a pakliban, hogy ha az események úgy kívánják, akkor változtatunk.

A bajnokság toronymagas esélyese természetesen ezúttal is az előző öt pontvadászatból négyet is behúzó Red Bull Salzburg együttese, de a 29-szeres bajnok Klagenfurt – amely az előző alapszakaszt nyerte meg utcahosszal – is a végső sikerre hajt.

A lebonyolítás
Mint említettük, a cseh Znojmo révén 11-re duzzadt a csapatok száma a mezőnyben, így módosítottak az eddigi lebonyolításon.
Ennek értelmében minden csapat játszik mindenkivel oda-vissza kétszer is (40 mérkőzés 44 játéknap alatt), ezt követően pedig alsó- és felsőházra szakad a mezőny. Az így kialakult első hatos, illetve hátsó ötös még fut egy teljes kört (hazai és idegenbeli mérkőzés), ezt követően alakul ki a reguláris szakasz végeredménye, melyből az első nyolc gárda jut be a rájátszásba.
Ott már az első helyen zárt együttes a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel vív négy győzelemig tartó párharcot a továbbjutásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik