Sport

Hat arannyal zártuk a kajak-kenu vb-t

A szegedi világbajnokság zárónapjára két magyar aranyérem jutott, Csipes Tamara és a Kovács-Kozák kajak kettős lett első.

A szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság a délelőtti 5000-es Csipes-arany után délután a 200 méteres finálékkal folytatódott, olimpiai kvótákért és persze az érmekért.

A legjobban várt futam a női kajak kettesek 200-as fináléja volt, elvégre Kovács Katalin és Kozák Danuta Európa-bajnokként indult. A magyar duó az előfutamból győztesként rögtön a döntőbe jutott. Ott pedig gyakorlatilag végig vezetve, fél hajóval, ezen a távon magabiztos vb-győzelmet aratott.

Kovács Katalin és Kozák Danuta 200-as sikere:

“Nagyon szerettünk volna bizonyítani. Ha nem is nyugodtan, de higgadtan készültünk erre a számra. Annyi düh és energia volt bennünk, hogy éreztem, nyerni fogunk. Azt viszont nem gondoltam, hogy ilyen fölényesen. Amikor a második százra újra megindítottuk a hajót, kikandikáltam és meglepve láttam, hogy senki nincs körülöttünk. Nagyon profin kezeltük és hoztuk helyre a billenést is. Csodálatos, megunhatatlan érzés hazai közönség előtt elsőként a célba érni”– mondta a 31. vb-aranyánál tartó Kovács Katalin.

“Egyszer megbillentünk a végén, akkor azt hittem, hogy beborulunk, de nagyszerű pályát mentünk. Azt egyáltalán nem észleltük, hogy az ausztrálok ilyen jól mennek a szélén. Leírhatatlanul boldog vagyok. Ez a siker sokat javított a lelki állapotomon, pedig a szombati ezüstérmem miatt sem kellene keseregnem. Most le kell nyugodnom, mert a váltó még hátravan” – így Kozák Danuta.

A többi 200 méteres döntőben sajnos nem termett sok magyar babér, a legnagyobb siker a kajakos Molnár Péter nevéhez fűződik, aki 8. helyével megszerezte a sprinttáv első magyar olimpiai kvótáját.

“Nagyon jó pályát mentem, nagyon boldog vagyok, mert megvan az olimpiai kvóta, és én ezért érkeztem a vb-re. Titkon reméltem, hogy talán picit előrébb végzek, de így is elégedett vagyok” – így Molnár.

Ötkarikás kvalifikációt a női kajak egyesben, illetve férfi kajak párosban lehetett volna szerezni. Paksy Tímea elrajtolta magát, és utolsó helyen, kilencedikként ért be, elvileg egy hellyel lemaradva a kvótáról.

Később azonban kiderült, hogy Paksy futamában olyanok is indultak, akik már rendelkeztek más számokból kvótával, így mégis összejött a kvalifikáció.

Sík Márton és Beé István a nap legpechesebb versenyzői voltak, a kajak kettesek között az első hat helyezett szerzett londoni indulási jogot. A magyar duó hat századdal lett hetedik…

“Dühítő, hogy hat századon múlt az olimpiai kvóta. Azt a hat századot pedig pont az az enyhe balos szél jelenti, ami a másik oldalon indulóknak kedvez. De ezzel nem lehet mit csinálni, mi megtettünk mindent, kihajtottuk magunkat. Megyünk tovább előre, a kvótát meg kell szerezni és dolgozni kell tovább a párosunkon, hogy ott legyünk Londonban” – értékelt Beé István.

Kora délután aztán következett a három váltószám.

A férfi kenu négyesek 4×200 méteres számában a Bozsik Attila, Lantos Ádám, Foltán László, Horváth Gábor összeállítású magyar egység a 7. helyen végzett. Győztek az oroszok az azeriek és a németek előtt.

A női kajakosok mezőnyében a Kovács Katalin, Kozák Danuta, Vad Ninetta, Paksy Tímea kvartett éremesélyesnek számított, de végül nem fért fel a dobogóra. A németek nagy fölénnyel győztek az oroszok és a lengyelek előtt. A mieink a negyedik helyen zártak.

A vb zárószámában a férfi kajakosok következtek. Dudás Miklós remekül ment az elején, Tótka Sándor viszont még annál is jobban, a harmadik helyen adta át a stafétát Gyertyános Gergelynek. Ő azonban nagyon beragadt a rajtnál, így elhúztak a többiek. A spanyolok irtózatos tempót diktáltak, megnyerték a világbajnokságot az oroszok és a dánok előtt, Kadler Viktor a hetedik helyen hozta be a mieinket.

Olimpiai szempontból a világbajnokság a férfi kajakosok hét, a nők hat, a férfi kenusok egy londoni kvótájával zárult.

A mieink tíz éremmel, hat arany-, egy ezüst-, három bronz megszerzésével zárták a világbajnokságot. Az olimpiai számok tekintetében két aranyérem és egy ezüst a mérleg.

A szegedi kajak-kenu világbajnokság éremtáblázata
Németország 6 2 3
Magyarország 6 1 3
Kanada 3 – –
Oroszország 2 6 3
Lengyelország 2 2 3
Fehéroroszország 1 3 4
Azerbajdzsán 1 3 –
Spanyolország 1 1 2
Románia 1 1 1
Litvánia 1 1 –
Ukrajna 1 – 3
Ausztria 1 – –
Franciaország 1 – –
Szlovákia 1 – –
Új-Zéland 1 – –
Nagy-Britannia – 3 –
Svédország – 2 –
Ausztrália – 1 2
Bulgária – 1 1
Csehország – 1 –
Egyesült Államok – 1 –
Dánia – – 1
Norvégia – – 1
Olaszország – – 1
Üzbegisztán – – 1


Az eseményeket élő szöveges közvetítésben kísértük végig, az alábbiakban ezt olvashatják.

12.20

A kenusok B-döntőjében Bozsik Attila 5. helyen zárt.

12:46

A kajakosok között Molnár Péter 8. lett, megszerezve a magyar kajak-kenu sport első 200 méteres olimpiai kvótáját. “A kvótáért versenyeztem, örülök,hogy sikerült, bár jó lett volna kicsit előrébb végezni” – nyilatkozta a futam után Molnár Péter.

12:51

Női kajak egyesben Paksy Tímea elrontotta a rajtot, csak 9. lett, egy hellyel lemaradva az ötkarikás kvalifikációról. “Nagyon elrontottam a rajtot, pedig jó formában voltam” – mondta könnyeivel küszködve a célban Paksy Tímea.

13:09

A női kenu egyes nem olimpiai szám, Takács Kincső hatodikként ért célba. “Örülök a hatodik helynek, mert egyrészt jobban szeretem az 500 méteres távot, másrészt ebben a számban a döntőbe jutással már teljesítettem a célomat. Szerencsére most teljes szélcsend van a pályán, valószínűleg ez is kellett ahhoz, hogy hatodik legyek” – mondta Takács.

13:22

Férfi kajak kettesek versenyében a 7. helyen beérő Sík Márton és Beé István borzasztóan balszerencsés volt, a magyar kettős 6 századdal maradt le a még kvótát jelentő 6. helyről.

13:27

Féltucat magyar aranyérem Szegeden! Kovács Katalin és Kozák Danuta Európa-bajnokként rajtoltak, és végig uralva a mezőnyt, világbajnokként értek célba.

13:40

Az utolsó 200 méteres döntőben a Horváth Gábor és Foltán László kenu páros kicsit beragadt a rajtban, de a végén bejöttek az 5. helyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik