Sport

Körbevitorlázta a Földet az ausztrál tini

Megérkezett szombaton Sydney-be Jessica Watson ausztrál iskoláslány, aki a legfiatalabb versenyzőként egyedül, segítség nélkül körbevitorlázta a Földet.

Rózsaszín hajóján érkezett be a Syndey-öbölbe Jessica Watson, miközben a parton ezrek gyűltek össze köszöntésére, a tévén keresztül pedig milliók nézték élőben. A 16 éves lány 210 nap alatt kerülte meg a Földet, egy hónappal gyorsabban, mint tervezte, és három nappal 17. születésnapja előtt. A tömeg ujjongásban tört ki, amikor hét hónap és 23 ezer tengeri mérföld után ismét szárazföldre lépett, és átölelte szeretteit.

A rekordot azonban hivatalosan nem ismeri el a sportágat tömörítő világszövetség az életkori kritériumok (18 év) miatt. Ennek ellenére ő a legfiatalabb, akinek ez sikerült egyedül, megállás – és segítség nélkül. Nem hiába jelent meg Watson fogadására Kevin Rudd ausztrál kormányfő, és a jelenlegi csúcstartó, Jesse Martin. Ő szintén ausztál, és 18 évesen 1999-ben hajózta körbe a bolygót 327 nap alatt.

Watson rövidebb úton hajózta le a távot. Sydneyből indulva a szabályoknak megfelelően érintette az Egyenlítőt, majd a Magellán-szoros felé fordult, átkelt az Atlanti-óceánra, ahonnan Afrikától délre elhaladva az Indiai-óceánon át Ausztráliába ért vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik