Élet-Stílus

A Mount Everest meghódítására készül egy 13 éves kamasz

A Mount Everest meghódítására készül egy 13 éves kaliforniai fiú, akinek az az álma, hogy megmássza a hét kontinens hét legmagasabb csúcsát.

Jordan Romero kilencéves korában egy iskolai falfestményen látta együtt a hét hegycsúcsot, és ennek hatására határozta el, hogy mindegyikre feljut. Honlapján arról írt, hogy teljesítményével a gyerekeknek akarja megmutatni, hogyan élhetnek egészségesen: időzzenek a szabadban és válogassák meg gondosan, mit esznek vagy isznak.

A San Bernardino megyei Big Bear Lake településről származó Romero hétfőn szállt repülőre: az expedíciója tagjaival együtt Hongkongba repült, ahonnan a nepáli főváros, Katmandu érintésével jutnak el a kínai-nepáli határnál húzódó Himalája hegységhez. A kamasz elvált szülei és apja új barátnője segítségével öt csúcsot már kipipált a listájáról, köztük az alaszkai Mount McKinleyt, amelyet sok hegymászó technikailag az Everestnél is nehezebbnek tart. Tízéves korában a világ legfiatalabbjaként jutott fel Afrika legmagasabb pontjára, az 5895 méteres Kilimandzsáróra.

Az Everest után télen az Antarktisz következik, s ha ott sikerül feljutnia a Mount Vinson tetejére is, az év végére beteljesül a hét csúcs meghódításáról szőtt álma.

Tapasztalt Everest-mászók szerint Romero biztonságban feljuthat a világ legmagasabb pontjára, ha csapatával együtt nagyon ügyel a magassághoz és a ritka oxigénhez való alkalmazkodásra. Eddig egy 16 esztendős nepáli fiú volt a legfiatalabb, akinek sikerült felérnie 2001-ben, de a fagyások miatt öt ujját elveszette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik