Tech

Véget ért egy korszak a neten

Böngésző logók (böngésző, logó, )
Böngésző logók (böngésző, logó, )

A legújabb becslések szerint már nem az Internet Explorer a legnépszerűbb böngésző a világhálón.

Mivel az internetezők száma manapság már a milliárdokban jár, böngészőhasználatuk kiszámítása természetesen nem a világ legprecízebb tudománya, azonban az utóbbi közel egy év becslései egyértelmű trendet állítottak fel, melynek eredményeképp szinte biztosan kijelenthetjük: az Internet Explorert letaszította a legnépszerűbb böngészőprogramnak kijáró trónról a Google Chrome.


(Forrás: StatCounter)

Az eredeti Explorer – akkor még Microsoft Internet Explorer, vagy MSIE néven – 1995. augusztus 16-án jelent meg a Windows 95 operációs rendszer alá. A Spyglass Mosaic átdolgozott verziójának legnagyobb riválisa akkoriban még a Netscape böngésző volt. A Microsoft a ’90-es évek végére évi százmillió dollárt költött az Explorerre és 1999-re ezerfős stáb dolgozott a jobbításán.

A munka gyümölcse 2002-2003 volt, mikor az Explorer akkori változatai (főleg az ötös és a hatos) együtt a felhasználók 95 százalékánál működtek. Ezen az arányon kezdett el rontani először a Mozilla Firefox, majd rohamtempóban a Google Chrome, mígnem 2011 januárjára már csak az internetezők 43,5, 2012 januárjára pedig 34,2 százaléka használta az Explorereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik