Poszt ITT

Karafiáth: Orbán, a bolond és a szúnyogok

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2018. 07. 01. 11:30

Hülye kérdésre hülye válasz. Egyáltalán: minek kérdezősködni?
Korábban a témában:

OV a brüsszeli csúcson gyönyörűen megfelelt egy brit újságírónak, aki azt próbálta feszegetni, miért beszél a kormány folyamatosan menekültinvázióról, miközben alig érkeznek migránsok Magyarországra.

Idézem:

O. V.: Jöjjön el a határra!

Riporter: Odamentem, de nem láttam egyet sem.

O. V.: Mert ott van a határ.

Riporter: Akkor miért beszél invázióról?

O. V.: Mert az inváziót meg kell állítani!

A viccet ismerjük: Megkérdezik a bolondot, miért vakarózik állandóan. Válasz: a szúnyogok ellen. De hát nincsenek is itt szúnyogok. Na látja?!

A brit újságíró persze nem érti ezt a kommunikációt, az ilyesmi csak nálunk működik, ott, ahol jelszavakra vágyik csak a közös ellenképpel rendben tartható, félelemre kondicionált tömeg. Ahol nem a tények a megnyugtatóak (nagyon nevetettem: valahol egy kommentelő megjegyezte, hogy lassan ideje lenne álmigránsokat szerződtetni; pont illene ebbe a komédiába ez a szerepkör), hanem az, hogy a főnökség szájából ne apadjon a mantra. Nem is apad! Főleg hogy minden esemény apropó.

A magyar emberek ma azt várják a kormánytól és a rendőrségtől, hogy védje meg az országot, a családokat, a közös értékeket és eredményeket a külső és belső veszélyektől –

a kedves vezető fogalmazott így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatási ünnepségén.

Budapest, 2018. június 30.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének tisztavatási ünnepségén a budavári Kapisztrán téren 2018. június 30-án. Mellett Patyi András, az egyetem rektora (b), Pintér Sándor belügyminiszter (j), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j2).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Hogy a külső veszély mi, tudjuk jól. De vajon a belső mi lehet? Hát azok, akik mindezt támogatják. Le velük!

Oh, be szépen megmutatkozik ebben is a gyűlöletkommunikáció kiépülésének folyamata. Mindenbe beleszőhetőek az ismerős szavak, melyek egyértelműen utalnak, félreérthetetlenül sejtetnek.

Nézzük például a pénzügyi híreket. A kormánykommunikáció szerint a forintárfolyam spekuláció miatt szaladt az égbe. Jó vastagon aláhúzva mindenhol az inkriminált szó, SPEKULÁCIÓ. És mi jut erről a mezei magyar eszébe? Nyilván Soros, akinek már az epiteton ornansa a ‘pénzügyi spekuláns’.

És Sorosról mi jut az a magyar eszébe? (Már ha észről e név kapcsán még beszélhetünk egyáltalán.) Igen, az.

Miért nem lehet nálunk tisztességes, érvekkel és ellenérvekkel alátámasztott vitát folytatni a menekültkérdésről? Miért kell egyből indulatokból startolni? Egyik ok nyilván az, hogy a kormánynak politikailag célszerűbb a téma mentén is a kerítésállítás, a belső ellenség képének minél ördögibbé formálása. Mert a téma, Európa legfontosabb témája, nálunk másra sem volt jó eddig, mint a választás megnyerésére alkalmas hergelőerőnek, illetve a nyerés után hatalomszilárdító, egységkovácsoló indulatnak.

Azzal, hogy mi megvédünk titetek, a végső balkanizálódásig húzható a rettegő, elszeparált, a nyugattól minden szempontból eltávolodott és közben a védelem miatt oly hálás tömeg. Közben pedig persze gyűjthető a közpénz s belőle a magánvagyon.

Amúgy meg hülye kérdésre hülye válasz. Egyáltalán: minek kérdezősködni? Ki meri megkérdőjelezni őket?

Végül is Viktor leolthatta volna a kíváncsiskodókat, kellemetlenkedőket magyarul is, mint barátja és hű pénzhordozója, Lőrinc az HBO Vice riporterét, mondjuk azzal, hogy innentől csak otthon válaszol kérdésekre, mert a válaszait csak ott értik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.