Poszt ITT

Karafiáth: Orbán, a bolond és a szúnyogok

Hülye kérdésre hülye válasz. Egyáltalán: minek kérdezősködni?

OV a brüsszeli csúcson gyönyörűen megfelelt egy brit újságírónak, aki azt próbálta feszegetni, miért beszél a kormány folyamatosan menekültinvázióról, miközben alig érkeznek migránsok Magyarországra.

Idézem:

O. V.: Jöjjön el a határra!

Riporter: Odamentem, de nem láttam egyet sem.

O. V.: Mert ott van a határ.

Riporter: Akkor miért beszél invázióról?

O. V.: Mert az inváziót meg kell állítani!

A viccet ismerjük: Megkérdezik a bolondot, miért vakarózik állandóan. Válasz: a szúnyogok ellen. De hát nincsenek is itt szúnyogok. Na látja?!

A brit újságíró persze nem érti ezt a kommunikációt, az ilyesmi csak nálunk működik, ott, ahol jelszavakra vágyik csak a közös ellenképpel rendben tartható, félelemre kondicionált tömeg. Ahol nem a tények a megnyugtatóak (nagyon nevetettem: valahol egy kommentelő megjegyezte, hogy lassan ideje lenne álmigránsokat szerződtetni; pont illene ebbe a komédiába ez a szerepkör), hanem az, hogy a főnökség szájából ne apadjon a mantra. Nem is apad! Főleg hogy minden esemény apropó.

A magyar emberek ma azt várják a kormánytól és a rendőrségtől, hogy védje meg az országot, a családokat, a közös értékeket és eredményeket a külső és belső veszélyektől –

a kedves vezető fogalmazott így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatási ünnepségén.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Hogy a külső veszély mi, tudjuk jól. De vajon a belső mi lehet? Hát azok, akik mindezt támogatják. Le velük!

Oh, be szépen megmutatkozik ebben is a gyűlöletkommunikáció kiépülésének folyamata. Mindenbe beleszőhetőek az ismerős szavak, melyek egyértelműen utalnak, félreérthetetlenül sejtetnek.

Nézzük például a pénzügyi híreket. A kormánykommunikáció szerint a forintárfolyam spekuláció miatt szaladt az égbe. Jó vastagon aláhúzva mindenhol az inkriminált szó, SPEKULÁCIÓ. És mi jut erről a mezei magyar eszébe? Nyilván Soros, akinek már az epiteton ornansa a ‘pénzügyi spekuláns’.

És Sorosról mi jut az a magyar eszébe? (Már ha észről e név kapcsán még beszélhetünk egyáltalán.) Igen, az.

Miért nem lehet nálunk tisztességes, érvekkel és ellenérvekkel alátámasztott vitát folytatni a menekültkérdésről? Miért kell egyből indulatokból startolni? Egyik ok nyilván az, hogy a kormánynak politikailag célszerűbb a téma mentén is a kerítésállítás, a belső ellenség képének minél ördögibbé formálása. Mert a téma, Európa legfontosabb témája, nálunk másra sem volt jó eddig, mint a választás megnyerésére alkalmas hergelőerőnek, illetve a nyerés után hatalomszilárdító, egységkovácsoló indulatnak.

Azzal, hogy mi megvédünk titetek, a végső balkanizálódásig húzható a rettegő, elszeparált, a nyugattól minden szempontból eltávolodott és közben a védelem miatt oly hálás tömeg. Közben pedig persze gyűjthető a közpénz s belőle a magánvagyon.

Amúgy meg hülye kérdésre hülye válasz. Egyáltalán: minek kérdezősködni? Ki meri megkérdőjelezni őket?

Végül is Viktor leolthatta volna a kíváncsiskodókat, kellemetlenkedőket magyarul is, mint barátja és hű pénzhordozója, Lőrinc az HBO Vice riporterét, mondjuk azzal, hogy innentől csak otthon válaszol kérdésekre, mert a válaszait csak ott értik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik