Poszt ITT választás 2018

Vásárhely olyan a Fidesznek, mint a jéghegy volt a Titanicnak

Balavány György
Balavány György

2018. 03. 05. 11:12

Ijedtükben azt se tudták hirtelen, hogy Soros vagy nem Soros. Aztán Orbán megmondta: annyira Soros, mint még soha.
Korábban a témában:

Megtörtént, amit senki nem hitt volna: megrepedt a kormányzati kommunikáció páncélburka. A Fidesz stramm médiakatonái kérdőjelezték meg – a vásárhelyi csatában elszenvedett vereség után – az egész eddigi stratégiát, de alapjaiban. Felejthetetlen, történelmi pillanat: ülnek sziauramék a bólogatószobában, arról kéne csevegniük, milyen fokozhatatlanul igaza van a kormánynak, valamint mekkora barom mindenki, aki máshogy gondolja, és akkor

  • Bencsik András „elemiiskolás-szintű sorosozást” emleget, meg hogy ezzel le kéne állni;
  • A réveteg Lovas mutatóujját a szája elé teszi, de rájön, hogy nem pisszeghet, tehát úgy tesz, mintha csak a fejét akarná megtámasztani;
  • Huth Gergely valami egészen angyali „jaj, bekakiltam” arcot vág;
  • Bayer keze megállás nélkül ráng, hol a papírjaiba markol, hol a szemüvegébe.

Ha nem is ennyire, de amúgy Bayer is önvizsgálatra szólította kormányt, Navracsics meg persze hogy elmondta, hogy ő egyébként sosem értett egyet a sorosozással, hogy aztán Orbán Viktor határozottan ki- és bejelentse: a választásnak továbbra is egyetlen tétje van, mégpedig, hogy bevándorlóország leszünk-e.

A sorosozást abbahagyni ugyanis nem lehet: Orbán túl régóta játssza erre az egy lapra az egész partit, és nem tart talonban semmi mást.

Néhány napig ettől függetlenül nagyot csappant a migráncsozás a fideszbarát médiában, de aztán nyilván jött az üzenetet, hogy gyerekek, ezt a nemkéne-dumát, meg önvizsgálat-dumát lesztek szívesek sürgősen abbahagyni, összezárunk, Zsoltikám, sőt: megírod, hogy hülyeséget beszéltetek, értem?

Zsolti érti és meg is írja, igen, főnök, hülyeséget beszéltünk, mert pánikoltunk, de ennek vége, úgy megnyerjük neked a választást, mint a pinty, csak dolgoznunk kell ezerrel. Amivel azt is mondja, hogy eddig nem, pedig dehogynem. Nem ezerrel, kétezerrel.

Budapest, 2013. október 23.
Bayer Zsolt újságíró, a Magyar Hírlap című napilap főmunkatársa (k), Széles Gábor vállalkozó, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) tiszteletbeli elnöke (j) és a Békemenet résztvevői a Margit hídhoz érkeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján 2013. október 23-án.
MTI Fotó: Kallos Bea
Bayer Zsolt újságíró, Széles Gábor vállalkozó és a Békemenet résztvevői 2013. október 23-án
Fotó: Kallos Bea / MTI

Az a helyzet, hogy a Titanicon is táncoltak meg pezsgőztek egy darabig a vendégek, de attól a luk még ott tátongott a hajótesten. Mármost ha Smith kapitány figyelmen kívül hagyja a vészjelzéseket, sőt, nagyobb sebességre kapcsol, annyit fog elérni, hogy a fagyos-hideg víz még gyorsabban ömlik a hajófenékbe.

Tök jó, hogy nem vagyok fideszes, mert akkor most lenne miért aggódnom. Tudom, pillanatnyilag az aggódó hívek a vezér nyugodt tekintetébe kapaszkodnak, és azt gondolják, nincs semmi baj, amíg ő tudja, hogy mit csinál.

Pedig nem tudja, ez a rossz hírem van, srácok.

Orbán intuitív politikus, az intuíciók meg olyanok, hogy néha bejönnek, néha nem. Most összevissza beszél, nemrég letargikusan arról értekezett, hogy Vásárhely kicsiben megmutatja az országos helyzetet – amitől egy valamirevaló kommunikációs tanácsadó azonnal idegösszeomlást kapott volna; persze Orbán közelében valamirevaló tanácsadó már rég nincs.

Bencsiknek véletlenül igaza volt, ha nem is tudta rendesen végiggondolni, amit beszél. Az elemi iskolai szintű sororozás kevés a NER további politikai sikeréhez.

Akit meg lehetett győzni a hagymázos baromságról, hogy migránsmilliók készülnek elözönleni az országot, az már meg van győzve – a további sulykolás már a fanatikusokat is elbizonytalanítja, főleg, hogy hónapok óta nem láttak eleven migránst.

Akit nem lehetett meggyőzni – az örökké csúcsra járatott, megrendítően aljas propagandagépezet, és a permanens kampányüzemmód ellenére sem – azt meg már biztosan nem lehet. Vásárhellyel ráadásul a jobboldaliság, meg a nemzeti-keresztény hívószavak is odalettek, hiszen egy jobboldali, nemzeti-keresztény identitású jelölt verte ragacsos péppé a Fideszt.

Hát, sziaurak, a sorosozásban meg a migráncsozásban ennyi volt, más pedig nem lesz helyette.

Nem tippelnék még a végeredményre, kampány van, ilyenkor minden és mindennek az ellenkezője megtörténhet, de hogy a lukat a hajótesten senki be nem foltozza, az tutibiztos.

Kiemelt kép: 24.hu montázs
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu, Facebook

Balavány György korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.