Poszt ITT

Hol kapni rendes és olcsó indiai büfékosztot Budapesten?

Bölcs szeretnél lenni és szexi? Egyél indiait! Ezt fogyasztotta Gandhi és Mata Hari is.

Budapest egyetlen vega indiai büféje a bulinegyedben, az Akácfa utcában működik. A műintézmény a csillagporos Bollywood névre hallgat (ez ugyebár Hollywood indiai megfelelője). Már az üzlet külsején látszik, hogy ha az ember ide belép, akkor nem csak egy étterembe, hanem egy új kontinensre érkezik. A rikító színű függönyök, terítők és falak között az egyik helyiségben konkrétan narancssárga a fény. A falakon bollywoodi sztárok poszterei, a plafonról csengettyűk lógnak, a hangszóróból indiai mozifilm csetepatéjának zöreje szól. Az üzlet kettő az egyben: büfé és shop, az ételen kívül ugyanis ruhákat, kelméket, ékszereket is lehet venni.

Ezt edd 3000 forintért

Hetente eteti önöket Rézi bácsi és Madame Besamel.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

Az étterem lelke egy színpompás szalagfüggöny mögül lép elő, sapkában: ő a tulaj. Szakállas-bajszos, meleg tekintetű, kedves, angolul és magyarul is kommunikáló, kötényben közlekedő úriember. Valódi one man show-t nyom: a konyhában és az étteremben is ő dolgozik. India Pándzsáb tartományából érkezett. Azért nyitott vega éttermet, mert ő maga is vega.

A menü a falon: kb. tízféle fogás közül lehet választani a fényképes tablóról. Vannak előételek: pakora (indiai fűszeres sült zöldségfánk) és samosa (csicseriborsólisztes tésztabatyu fűszeres borsópürével töltve). A főételek között a curryk vannak többségben. Mi a shahi paneert választjuk (jelentése: „királyi sajt”), rizzsel és salátakörettel (1990 forint). Hozzá a kedvenc frissítőnket: mangó lassit (500 forint).

Fotó: Madame Besamel

Az indiai büféknek és közepes árkategóriájú éttermeknek mindig rendkívül sajátos a hangulata. Ha nem a legdrágább vagy luxus verzióba megyünk, találkozhatunk a hindu sufnituning egy-egy fantasztikus megnyilvánulásával. Itt például az étterem mindkét termének közepére egy-egy villanyradiátort toltak be, az így keletkezett esztétikai rést pedig kelmékből, sejtelmes függönyökből, cicomás plakátokból és csecsebecse mütyürökből álló kompozíciók próbálják betömni. Futófények is vannak, hál’Istennek. Meg gyöngysorok, tollak, aranyboák mindenütt. Mi ezt imádjuk. El kell ismernünk: a hely nett. Az asztal, a narancssárga viaszosvászon terítő és a virágmintás műselyempárnákkal díszített szék is tiszta.

Makulátlan tisztaságú műanyagtálcán érkezik a shahi paneer, ami tulajdonképpen ragu sajttal. Az indiaiak egyik legnépszerűbb curryje (fűszeres raguja) paradicsomos, kesudiós, tejszínes ízű.

Fotó: Madame Besamel

A Bollywood büfé curryje kellően selymes, enyhén csípős, mértékkel fűszerezett. Finom. A paneer, vagyis a házi túrósajt-kockák a mártás tetejére halmozva. Nincs hiba benne, büfészinten kiváló. A kicsit vizes jázminrizs elbírt volna még egy kis sót. A citromlével ízesített, friss zöldségkörítés (paradicsom, répa, uborka, saláta) jóízű és roppanós.

A mangó lassink, vagyis a mangó ízesítésű joghurtturmixunk is abszolút korrekt ár-érték arányban. Ha a narancssárga fényben becsukott szemmel szívószállal fogyasztjuk, egy bengáli maharadzsa díszes teraszán érezhetjük magunkat, ahol békésen tekint ránk egy tigris és a madárpókokat a személyzet tartja távol a teraszunktól.

Madame Besamel csak annyit mondhat: Vegák! A Bollywood Vegi Bar megér egy kóstolókalandot, amely egyben egy egzotikus idő- és ízutazás is. Még egy fontos információ: vegán fogások is vannak!

 

Teszt időpontja: 2018. február 15.

Helyszín: Bollywood Vegi Bar, Budapest, Akácfa utca 50. 1072

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik