Poszt ITT

Pető Péter: Szó szerint szarból épített várat a polgármester

Történetek Ficak Róbert polgármesterről, akit hatalmas fölénnyel választottak elöljárónak, miután kiderült, hogy gátlástalan hóhányó, s szenvedélyesen szeret lopni, valamint kabinetfőnökéről, Liliom Lajosról, aki azért épült be Ficak pártjába, hogy bosszúból tönkretegye azt. Meg is tett mindent a bukásért, minek köszönhetően Ficak egyre sikeresebb lett. (4. rész)

– Át kell gondolnunk a közmunka-programot. Ez így nem megy. Ezek a nyomorultak direkt nem mennek el dolgozni a gyárakba, inkább kapirgálnak a virágoskertekben meg a vizesárkokban harmadannyi fizetésért. Valamit ki kell találnunk, hogy észbe kapjanak – mondta Liliom kabinetfőnök Ficak polgármesternek.

Akinek amúgy is bögyében voltak a közmunkások, mert szerinte elcsúfítják a városképet, ahogy menetelnek, mit menetelnek, egyenesen büszkén vonulnak, mint megannyi pesti prájdos, a hülye sárga mellényükben.

A kabinetfőnöknek természetesen ezúttal is volt instant javaslata. Hosszú ideje csak akkor lépett Ficakhoz valamilyen problémával, ha volt rá megoldási terve. Bele is fogott a projektismertetésbe:

– Főni, két jó programot is kitaláltam. Az egyik azért fontos, hogy megértsék végre, ki a város ura. Némelyik közmókus állítólag még Létváralja első emberének nevét is a mocskos szájára veszi munka közben. Ideje tudatni ezekkel, kinek a kegyelméből kapirgálhatnak. Szóval beviszünk párat közülük a polgármester úr utcájába: a Mártírok útját minden nap nyolc közmunkás tisztítja majd fogkefével. Szerdánként, valamint egy szabadon választott másik napon élő Facebook-közvetítés is lesz az önkormányzat oldalán, arra kérjük majd a nézőket, azonnal írjanak, ha úgy látják, valamelyik lazsál, nem sikálja izomból az aszfaltot. Mert úgy építhető eleven közösség, ha a polgárokat bevonjuk a többiek felügyeletébe.

Ficak folytatásban

A polgármester regényes története itt követhető nyomon.

Liliom lelkesen beszélt, mélyen beleszeretett saját alávaló ötletébe, pedig annak a polgármester utcájának takarítása csupán a fantáziaszegény etapját szolgáltatta. A nagy dobásnak a szaros programot tartotta. Az ideája az volt: beszereznek harminc toi toi vécét, majd a város szélén, távol az utolsó háztól, egymás mellé telepítik mindet. Ezeket kell majd reggeltől estig takarítaniuk a közmunkásoknak. Ficak felvetette, hogy nem használja majd ott ezeket senki, így nem is lesz velük munka.

A polgármester azonban alábecsülte tanácsadóját, aki természetesen tudta, hogyan oldja meg a feladványt. Liliom megegyezett egy disznótenyésztővel, hogy a gazda mindennap szállít szart a vécékbe. Csutkára tölti a tárolókat, megígérte, még kívülről is sertésszaros lesz a kék plasztikbudi.

Ficak le volt nyűgözve, kérdezte, mikor kezdődhet a program, amit szíve szerint már másnap útjára indított volna. Liliom ígéretet tett, hogy csupán heteket kell várni a bejelentésre.

Így is történt, Ficaknak mindössze tizennégyet kellett aludnia, és máris ott állhatott a sajtótájékoztatón a város határában fölsorakozott toi toi-ok mellett. Elszavalta, hogy a közmunka végre valóban a közösségért végzett munka lesz, a résztvevők így megmutathatják, hogy valóban szeretnének a helyi társadalom részei lenni, nemcsak élősködnek a közösség pénzén, hanem tesznek is érte. Ficak rámutatott, hogy e szent cél érdekében állnak a város határában a vécék, melyekbe mindössze havi másfél millió forintért érkezik a szar.

A polgármester beszédét spontán taps szakította félbe, a kirendelt iskolások és hivatalnokok ütemesen csapták össze tenyerüket.

Az esemény fényét emelendő megérkezett az első platónyi szar, gyönyörűen borította a teherautó, mocskolta össze a vécéket, hogy ki lehessen végre takarítani azokat.

Liliom lenyűgözve nézte a jelenetet. Elképedt saját tehetségén, meg volt győződve arról, hogy Ficak most elbukik.Jókedve azonban hamar odalett. Ficak máris interjút adott az állami média kirendelt stábjának, az operatőr külön kérte a szarsofőrt, hogy a vágóképek miatt lassan borítsa be a budikat. Aztán sorra lépdelnek Ficakhoz a környékbeli potentátok, hogy gratuláljanak az úttorő programhoz.

A kabinetfőnökhöz Gáspár alpolgármester oldalazott, átszellemülten hebegte:

– Ez a Ficak a legnagyobb politikus az országban. Csak most értettem meg, miért mondja oly’ sokszor, hogy a szarból is várat épít. Zseni, hihetetlen, mit tesz a városért.

Liliom rezignáltan válaszolt az ütődött alpolginak:

– A szarból is várat épít. Igen, itt mindenki a szarból épít várat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik