A budapesti VegaCitybe nem csak azért érdemes elmenni, hogy együnk. Hanem azért is, mert itt látható igazán, hogy a vegán lélek mily sokféle lehet. És ezt nemcsak az étlap változatossága mutatja, hanem a vendégkör sokszínűsége is. A garantáltan minden állati összetevőt nélkülöző ételekért ugyanis a társadalom legkülönbözőbb rétegeinek és szubkultúráinak tagjai állnak sorba. A raszta bringástól az idegesen lábat rángató banktisztviselőig, a csóró egyetemistától a Dolce e Gabbana farmeros dzsentriig, a nemeztáskás ősanyától a Woody Allen-szemüveges hipszterig, a saját dobozba ételt kérő aktivistától a bőrcsizmás wampig széles a kliensek skálája. A felhozatalból Madame Besamelnek mégis egy sarkiróka-bundás úrinő tetszik a legjobban.
Valljuk be, csoda, hogy nem lincselik meg a prémes asszonyt… Szóval, aki szeret szociospottingolni, az ugorjon be ide mindenképp.No de térjünk rá a kosztra!
Madame Besamel, a vega, örömmel fedezi fel, hogy van napi menü 1200 forintért (egytálétel + köret + gabonafasírt + saláta). Divatos hamburgerek közül lehet választani, még gluténmentes is akad. Ugyanitt vegán sushi eladó. A hagyományos konyha fogásai is jelen vannak az étlapon: a frankfurti levestől a zöldborsófőzelékig. Temérdek a saláta (a majonézes kukoricától a csírakompozícióig). Rengeteg a sült, rántott, grillezett vegán feltét (a karfioltól a kesusajtig). A köretekből féltucatnyi van terítéken (a quinoától a rizsig). A nemzetközi konyha menő fogásai a mediterrán rizottótól a gyroson át a currykig.
szakajtónyi zöldséges és gyümölcsös smoothie-ból, valamint nyerskexből válogathatnak.Madame Besamel igénybe veszi a rendkívül készséges személyzet segítségét és a következőket teszi tálcájára: frankfurti leves (450 forint), szezámos padlizsán, rántott kesusajt, mustáros tofusteak quinoával és salátával (737 forint), egy kis adag hummusz (210 forint), egy cukor- és gluténmentes banántorta (590 forint) és egy palack cukrozatlan zöldtea (450 forint).
A frankfurti leves friss, kellően sűrű, jó minőségű kelkáposztából és gabonavirsliből készült – ám mégis picit jellegtelen az íze.
Madame Besamel óriási várakozással lát neki a második fogásnak. A szezámos sült padlizsán remek, a padlizsán kellően átsült, nem szivacsos. A tofusteak kellemes meglepetés: édes-mustáros páccal sült vaslapon. A rántott kesusajt olvadós és folyós, friss, nincs megkötve. A quinoa (kinoának is írják és rizsparéjnak is hívják – nem is értjük, miért nem ez utóbbi elnevezést használják) ezúttal natúr ízesítésű.
Másik köretünk egy vegyes saláta (uborka + paradicsom + lila hagyma + csírák). Örülnénk valami izgalmasabb öntetnek, de legalább a dresszingtől sem hízunk. A hummusz, avagy csicseriborsókrém lágy ízesítésű, nem markáns. Inkább krémes állagú mártogatós, enyhén fűszerezve. Ha az ember eddig eljut az étkezésben, garantáltan két lábon járó biológiai csodafegyvernek érzi magát!
Jöhet a jutalomfalat!
Ám a glutén- és cukormentes banántorta sajnos nem sikerült. A datolyával ízesített finom banánkrémet jobb lett volna külön felszolgálni, pohárkrémként. Az alternatív lisztből készült piskóta ugyanis kemény és szalonnás. Madame Besamel nem szeret ételt kidobni, mert rendületlenül gondol a nélkülözőkre és a pazarlást a világ egyik legborzasztóbb mételyének tartja. De ez a sütemény, nos, ez marad a tányéron.
Mindent egybevetve a VegaCity kiváló hely az egészséges ételekre vágyóknak, a vegánoknak és a „mentesen” étkezőknek.
A VegaCity kétségtelen előnye, hogy ha valaki itt eszik, utána fittnek, tettre késznek érezheti magát. A fogások nagy része ízletes és ötletes. A kísérletezők figyelmét azonban felhívjuk arra, hogy piskótából is lehet szalonna!
Teszt időpontja: 2017. december 19.
Helyszín: VegaCity, Budapest, Múzeum körút 23/25. 1053