Poszt ITT

Három rendőr teperte le a freetőzt kiáltó pesti férfit

Csak nekünk egyforma minden kínai zászló. Vélemény.

Free Tibit!

Free Kingkong!

Free Vaj van!

Még nem merem nevükön nevezni a dolgokat, nehogy a monitor mögül rám vesse magát egy zászlóaljnyi eltévedt rendőr, akihez nem jutott még el a béke beköszöntének utasítása.

Amúgy nekem nem vörös posztó a szememben a kínai zászló. Na de ennyi?!

Vajon megmaradt a Vörös Október Ruhagyár raktárából, vagy tendereztették, és egy visszavonult, minden muletáját (a bika előtt lengetett piros textil) összegyűjtő matador nyert, akit csak „Mészárosnak” becézett a szakma?

Vagy nincs is ennyi rengeteg belőlük, csak motorosrendőrök a konvoj mögött leszerelik, és a delegáció előtt újra kiteszik azokat? Nem, az lehetetlen, kibökné a sötétített üveg mögül a jó szemű kínai miniszterelnök: „Ezeket a zászlókat már láttam valahol!”

Csak nekünk egyforma minden kínai zászló.

Mindenhol kínai lobogót lengetett a szél Budapesten, még a Szabad sajtó (szimbolikusan bedugult) útjára vezető hídon is.

Na de hol a többi zászló? Hiszen tizenhat kormányfő tette tiszteletét fővárosunkban.

A rendőrök mindet levetették, nehogy tibeti legyen, vagy hongkongi, vagy taiwani? Az egyszínű piros maradhat?

Jut eszembe, a Heinekent már betiltották?

Lassan hozzászokunk, hogy egy-egy ígéretes üzleti lehetőség kedvéért hazánk vezetői bármivé elmaszkírozzák magukat. Kazah társaságban feltör belőlük a Csingiz Ajtmatov-kutató, arab sejkek között az olaj, török vendégségben a százötven év kellemes melegsége, azeriek között a baltabarátság, most pedig biztosan arra ébredtek, hogy szélesvásznon látják a világot. „Nézd már meg, drágám, szélesebb a szemem, mint tegnap volt?”

Közben pedig nekünk sem lehet kimondani szavakat, felemelni zászlókat, hogy úgy tűnjék, nem csak a vezetőink, de mi is készen állunk bármire.

Akármiért is. Azt úgyis titkosítják.

Erős és büszke alakváltoztatók vagyunk.

Nem tudom, tényleg megtörtént-e, vagy csak képzeltem azt a férfit, aki a feleségével beszélgetett a körúton. Az asszonynak nem jutott eszébe az olajsütő neve, csak makogott, hogy: „Tudod, amiben a krumplit szoktuk sütni, az, amibe fémkosárban kell beereszteni a forró olajba az ételt.” A férje rávágta, hogy: „Frit…”

Három rendőr teperte le az első szótag után.

Na, akkor szolidaritásból: Freeda, freess freekandó a freegóban!

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik