Poszt ITT

Mindig kell a kaviár! Hárásó?

Garnélával töltött pelmenyi vörös lazackaviárral, savanyú uborka, két deci nyírfalé. Pesten. Háromezer-nyolcvan forintból. Első megálló: Moszkvatér.

Valljuk be: az orosz kulinária – hazáján kívül – rétegműfaj. A pizza, a kebab, a pho, a csokoládé mousse, a fish and chips, a svéd húsgolyó, a bécsi szelet, a szerzetesek eledele, a pad thai vagy a tikka massala minden országban tarol és uniformizál, de ki tudna fejből megnevezni egyetlen orosz fogást? Bizony, bizony, a pelmenyi, a scsi, a borscs, a kulebjak, a blini és a varenyiki rajongótábora karcsú. Madame Besamel viszont törzsgárdatag. El is visz minket ebédelni à la russe.

Ezt edd 3000 forintért

Hetente eteti önöket Rézi bácsi és Madame Besamel.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

Mivel Madame Besamelnek, a vegának csupán 3000 forintja van, ezért nem az Arany Kaviárba, Budapest legmenőbb orosz éttermébe, hanem annak kistestvérébe invitálja olvasóit. A Belvárosi Piac emeletén működik egy csinos kis orosz bisztró: a Moszkvatér. És itt meg is állhatunk az első szóra: Tudták, hogy a magyar bisztró szó orosz eredetű? A legenda szerint 1814-ben, a napóleoni háborúk után nyílt az első „bistro” Párizsban. Állítólag az éhes orosz megszállók azt kiabálták az éttermekben, hogy „быстро, быстро” {büsztra, büsztra!}, azaz „gyorsan, gyorsan!” kérik az ételt. Erre a kozákok meg is nyitották az első „bisztrót” a Place de Tertre 6-os szám alatt.

A Moszkvatér – Bistro Russia méltó utódja párizsi ükapjának.

A miliő autentikus: Pravda-plakátok, Sokol rádiók, matrjoskák, jégvederből meredező orosz pezsgőspalackok és prémium vodkák.Magabiztosan rövid, dicséretesen átlátható menükártyát böngészünk. A személyzet kedvesen felajánlja szolgálatait. A pult mögötti hűtőben varázslatos kaviárok dermednek. A látványkonyhában fazekakban rotyognak az ételek és szinte megállás nélkül serénykedik a séf. Mert itt a leveseken kívül minden à la minute, azaz azonnal, rendelésre készül. (Nagy dolog ez ebben a mikrohullámú magyar vendéglátásban.)

A napi menü most nem érdekel minket, mert már csorog a nyálunk a klasszikusok láttán. Van itt „igazi kijevi csirkemell”, mely a menükártya figyelmeztetése szerint az első vágásnál: „vigyázat, robban!”. A ropogós bundában sült jércemell ugyanis a hirtelen hőváltozás miatt, nyitáskor kilövelli a belétöltött fűszeres vajat: ahogyan az a nagykönyvben meg van írva.

Egy nagy kondérban scsi, azaz húsos káposztaleves gőzölög. És pázsálszta, megtaláljuk nagy kedvencünket: a pelmenyit. Ez az étel az orosz ravioli, azaz töltött tészta. Csak itt másként formázzák a batyucskákat. Két verzióban készül: fűszeres sertéshússal és garnélarákkal töltött. Utóbbit választjuk. A „garnélarákkal töltött pelmenyi vörös lazackaviárral” (2400 forint) mellé rendelünk még egy adag orosz savanyú uborkát (350 forint), mert enélkül nincs étkezés a Nagy Medve országában. És egy kétdecis nyírfalevet (330 forint). Az oroszok imádják az erdők-mezők kincseit, és mindent hasznosítanak. Még szemezünk a hollófekete borogyinói kenyérrel, de konstatáljuk, hogy arra már nincs keretünk (már így is 3080 forintnál tartunk). A kasszírnő igazán nagyvonalú:

“Háromezer forintja van? Semmi gond, a többit majd behozza legközelebb.”

Fotó: Madame Besamel

Boldogan száguldunk az egyik pulthoz, és felpattanunk egy bárszékre falatozni. A friss, darabos garnélával töltött pelmenyit a szemünk előtt főzték meg al dentére, majd gyöngyöző alaplében megfuttatták, végül zsíros-krémes orosz tejföllel és lazackaviárral tálalták. Nincs más dolgunk, mint orosz szokás szerint pici ecettel megbolondítani. Egyszerűen nagyszerű (és kiadós) fogás, kellően szlávos hangsúlyokkal: aki megeszi, friss szellőnek érezheti magát a Volgán. (A költői képet kéretik nem félreérteni.)

A nyírfalé fantasztikus ital, mindenkinek javasoljuk kipróbálni: hasonlóan üde frissítő, mint a magyar bodzalé. A príma édeskés-ecetes, roppanós savanyú uborka szinte ordít a vodka után, de Madame Besamel ezúttal nemet mond az alkoholra, még dolgozni megy ebéd után. Ezért nem rendel a pazar orosz pezsgőkből sem, amelyekből – végtelen örömére – lehet pohárral is vásárolni.

Sebaj, úgyis vissza kell jönnünk a 80 forintos tartozásunkkal! Ez kiváló ürügyként szolgál majd arra, hogy kipróbáljunk egy kiadós cári reggelit. Blinivel, kaviárral és pezsgővel. Netán vodkával. Nazdárovje!

 

Teszt időpontja: 2017. 11. 09.

Helyszín: Belvárosi Piac, Budapest, V. kerület Hold utca 13. Vásárcsarnok, első emelet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik