Poszt ITT

Nagy Bandó: Igaza van Szijjártónak

Inni kell. Vélemény.

Durva kampányra számít a Fidesz, és hogy igaza legyen, durván kampányol. Programról még semmit se hallottam, de tudom, hogy Soros György emberei már a brüsszeli spájzban vannak, onnan irányítják a spekuláns terveit, a kvótakérdést rendezni kell, a kerítést meg kell magasítani, a Heineken sör dobozairól és palackjairól pedig törölni kell a vörös csillagot. Ez bőven elég a választási győzelemhez, ha még valami hiányozna, majd jön Habony az eszével, Németh Szilárd a bájával és aranyjánosi mondatfűzéseivel, és megkapjuk a napi betevőt.

Nézem ezt a szerencsétlen csillagot a sörös dobozokon, és nem is értem ezeket az ugyancsak szerencsétlen politikusokat, és az jut eszembe, ők,

ezekkel a dumákkal és a tetteikkel inkább idézik számomra az utált átkos rendszert, mint a vörös csillag.

Ráadásul látom, hogy ezt a csillagot kis fehér szegéllyel keretezték, köze nincs a mi múltbéli kínjainkhoz, mindahhoz, amit a vörös csillag díszelgése közben és alatt cselekedtek a hajdan regnáló főelvtársak.

Számomra visszataszítóbb az, amit, akár egykor, a szocializmusnak nevezett rémkép építése idején, most is megcsináltak: maguk alá söpörve a sajtót, bebetonozva mindent, amihez ők rendelték a cementet, megszüntetve a fékek és egyensúlyok rendszerét, szócsővé silányítva a köztévét, a közrádiót, és maguk alá teperve a sajtótermékeket, hogy épp olyan undorítóvá és utálatossá tegyék őket, mint az egykori főelvtársak az akkori napi- és hetilapokat.

Most, közel három évtizeddel később kínálkozott lehetőség, hogy kicsit megtisztítsák a beszennyezett vörös csillagot. Nem ezt tették, sőt, rúgtak bele egyet, mintha nem lett volna elég, hogy a jobb sorsra érdemes, szebb és normálisabb múltból eredő jelképet mindazzal összemocskolták, amit szocializmus építésének, a kommunizmus alapjainak tekintettek.

Hogy mi a vörös csillag igaz története? Születésekor ez lett a nemzetközi munkásmozgalom szimbóluma. Öt ága az öt világrészre utal, a vörös szín pedig az 1886. május elsején, Chicagóban, egy munkástüntetésen kiontott vérre utal, amikor is négy tüntető melós lett sortűz áldozatává. Ezért vörös a II. Internacionálé zászlaja.

Kimondhatjuk tehát:

a vörös színt sem a fő gonosznak tartott Marx és az „ikertestvérévé” lett Lenin találta ki.

Inkább ezt kéne elmesélni az embereknek, nekünk, polgároknak, hogy valamit megértsünk a múltból, és egy nem is egészen „olyan”, nem is teljesen vörös csillagot látva ne a feledésre ítélt átkosra gondoljunk, s ne a rég elfelejtett szocializmus éveit és történéseit juttassa eszünkbe egy sörös dobozon lévő csillag.

Persze ez a csillag soha senkinek nem szúrt volna szemet, mind az öt hegyével egy-egy szemet, ha Csíki sör palackjain és dobozain díszeleg.

Szijjártó az ATV-ben, Rónai Egonnak arra a kérdésre, hogy mi lesz ezután, ha nézzük a BL-meccseket, és ott látjuk a Heineken hirdetéseit a stadionokat körbeölelve, azt válaszolta:

Nem kell észrevenni. Nézzük a meccseket.

Teljesen igaza van, kedves miniszter úr. Ha sörre szomjazik, nem kell észrevenni a csillagot. Inni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik