Poszt ITT
Sopron, 2015. június 23.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója (j2) és Turóczy Zoltán, a soproni gyár vezetője (b, takarva) megtekinti a Soproni Sörgyár új csomagoló és tálcázó gyártósorát Sopronban 2015. június 23-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Nagy Bandó: Igaza van Szijjártónak

Nagy Bandó András
Nagy Bandó András

2017. 09. 16. 16:00

Inni kell. Vélemény.
Korábban a témában:

Durva kampányra számít a Fidesz, és hogy igaza legyen, durván kampányol. Programról még semmit se hallottam, de tudom, hogy Soros György emberei már a brüsszeli spájzban vannak, onnan irányítják a spekuláns terveit, a kvótakérdést rendezni kell, a kerítést meg kell magasítani, a Heineken sör dobozairól és palackjairól pedig törölni kell a vörös csillagot. Ez bőven elég a választási győzelemhez, ha még valami hiányozna, majd jön Habony az eszével, Németh Szilárd a bájával és aranyjánosi mondatfűzéseivel, és megkapjuk a napi betevőt.

Nézem ezt a szerencsétlen csillagot a sörös dobozokon, és nem is értem ezeket az ugyancsak szerencsétlen politikusokat, és az jut eszembe, ők,

ezekkel a dumákkal és a tetteikkel inkább idézik számomra az utált átkos rendszert, mint a vörös csillag.

Ráadásul látom, hogy ezt a csillagot kis fehér szegéllyel keretezték, köze nincs a mi múltbéli kínjainkhoz, mindahhoz, amit a vörös csillag díszelgése közben és alatt cselekedtek a hajdan regnáló főelvtársak.

Számomra visszataszítóbb az, amit, akár egykor, a szocializmusnak nevezett rémkép építése idején, most is megcsináltak: maguk alá söpörve a sajtót, bebetonozva mindent, amihez ők rendelték a cementet, megszüntetve a fékek és egyensúlyok rendszerét, szócsővé silányítva a köztévét, a közrádiót, és maguk alá teperve a sajtótermékeket, hogy épp olyan undorítóvá és utálatossá tegyék őket, mint az egykori főelvtársak az akkori napi- és hetilapokat.

Most, közel három évtizeddel később kínálkozott lehetőség, hogy kicsit megtisztítsák a beszennyezett vörös csillagot. Nem ezt tették, sőt, rúgtak bele egyet, mintha nem lett volna elég, hogy a jobb sorsra érdemes, szebb és normálisabb múltból eredő jelképet mindazzal összemocskolták, amit szocializmus építésének, a kommunizmus alapjainak tekintettek.

Hogy mi a vörös csillag igaz története? Születésekor ez lett a nemzetközi munkásmozgalom szimbóluma. Öt ága az öt világrészre utal, a vörös szín pedig az 1886. május elsején, Chicagóban, egy munkástüntetésen kiontott vérre utal, amikor is négy tüntető melós lett sortűz áldozatává. Ezért vörös a II. Internacionálé zászlaja.

Kimondhatjuk tehát:

a vörös színt sem a fő gonosznak tartott Marx és az „ikertestvérévé” lett Lenin találta ki.

Inkább ezt kéne elmesélni az embereknek, nekünk, polgároknak, hogy valamit megértsünk a múltból, és egy nem is egészen „olyan”, nem is teljesen vörös csillagot látva ne a feledésre ítélt átkosra gondoljunk, s ne a rég elfelejtett szocializmus éveit és történéseit juttassa eszünkbe egy sörös dobozon lévő csillag.

Persze ez a csillag soha senkinek nem szúrt volna szemet, mind az öt hegyével egy-egy szemet, ha Csíki sör palackjain és dobozain díszeleg.

Szijjártó az ATV-ben, Rónai Egonnak arra a kérdésre, hogy mi lesz ezután, ha nézzük a BL-meccseket, és ott látjuk a Heineken hirdetéseit a stadionokat körbeölelve, azt válaszolta:

Nem kell észrevenni. Nézzük a meccseket.

Teljesen igaza van, kedves miniszter úr. Ha sörre szomjazik, nem kell észrevenni a csillagot. Inni kell.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.