Poszt ITT

USA: „Ki a f*sz az a” Szijjártó Péter?

Óhatatlanul a Fidesz EP-képviselő klasszikusa jut az ember eszébe arról, hogy az amerikai külügyminiszter nem fogadja magyar kollégáját.

A deutschi gondolat előcitálása már csak azért is indokolt, mert Szijjártó Péter ugyan mehet Amerikába, de csak egy helyettes államtitkár fogadja. Ráadásul Victoria Nuland a minap ugyanúgy nyilvánosan bírálta Orbán Viktort és kormányát, mint annak idején Thomas Melia.

Elég fagyos üzenet, hogy a külügyminisztert bemutatkozó látogatásán nem John Kerry fogadja, hanem az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese. Nem volt ez mindig így.

Utoljára 2012. október 18-án Washingtonban Hillary Clinton külügyminiszter fogadta Martonyi Jánost, aki akkor azt mondta, hogy Magyarország és az Egyesült Államok is érdekelt a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében. Így sikerült.

Ott tartunk, hogy Szijjártó Péter reményei szerint Washingtonban megvitathatja az Egyesült Államok államtitkár-helyettesével a beutazási korlátozások ügyét. Ez az üzenet önmagában elég kemény, bár lehet, inkább annak kellene örülnünk, hogy a külügyminiszterünket beengedik.

Most érkezett! A helyzet jobb, mint azt sokan gondolnák. A külügyminiszter sajtófőnöke üzente, hogy Victoria Nuland valójában államtitkár. Készséggel hiszek neki, bár a kormány.hu is úgy emlegeti, mint az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik