Poszt ITT

Romaságról, szegénységről vall az ismert zenész

Bódi Guszti és családja hosszú évek óta jelen van a magyar könnyűzenei piacon, és eddig sosem panaszkodtak. Ám fiuk, Csabi úgy döntött, nem hallgat tovább, nehézségeikről is vall.

Csabi azt mondja, az utóbbi fél évben felére csökkent a fellépéseik száma, ami többek között az X-Faktor és a Megasztár által felfedezett számos fiatalnak, illetve a gazdasági válságnak köszönhető. Állítja, azok, akik a koncertjeikre járnak, már nem tudnak több ezer forintot kifizetni egy jegyre.

Tényleg ennyire rossz a helyzet? Igaz az, hogy felére csökkent a fellépéseitek száma?

Ez valóban így van. Nem haragszom senkire emiatt. Egyszerűen csak annyira kicsi ez a piac, hogy ilyen sokan nem tudunk zenéből megélni. Az X-Faktorosok valóban tehetségesek, de velünk szemben előnyben vannak. Valójában azért vagyok szomorú, mert míg sok fiatal elismert nagy magyar előadók dalaival haknizik, keresi a pénzt, addig az a nagy, elismert zenész otthon ül, és felkérés hiányában éhen hal. Na, ez a probléma. Bevallom, mi is sokkal rosszabbul állunk anyagilag, mint korábban. Kénytelenek vagyunk spórolni. Szerencsére édesanyám és édesapám arra tanított bennünket, hogy amikor van pénzük, azt ne költsük el hülyeségekre, hanem rakjunk félre. Van egy roma mondás, „Megnézi a tél, mit dolgozott a nyár”. Mi eszerint élünk, hiszen egyébként is tudjuk, hogy január és február holtszezon a zenei piacon. Persze tudom, hogy mások még sokkal nehezebb helyzetben vannak. A feleségem szülei gyárban dolgoznak, és nagyon kevés pénzből élnek. A szegénységet látom a kisfiamék bölcsődéjében is. Az az intézmény például annyira rossz helyzetbe került, hogy a szülőkkel fizettetik ki a rezsiköltséget.

Gondoltatok már arra, hogy valami civil szakmára váltsatok?

A zenélést nem szeretnénk abbahagyni, hiszen ez az életünk. Ugyanakkor már gondolkodunk azon, hogy több lábon álljunk, valami vállalkozásba kezdjünk. Eszünkbe jutott, hogy sütödét nyissunk vagy műkörmös szalont, de olyat, amely olcsóbb, mint az átlagos. Tudjuk, hogy az embereknek nincs pénzünk, ezért is szeretnénk olyan vállalkozásba fogni, amivel minden réteget kiszolgálhatunk.

Bármikor is: ért benneteket támadás a roma származásotok miatt?

Az elején nagyon nehéz volt. A Bódi család roma folklórral kezdte a pályafutását, és bár szűk körben nagyon népszerűek voltunk, az igazi áttörést a populárisabb műfaj, az Aranyeső hozta meg számunkra. Ekkor a roma értelmiségiek közül sokan támadtak minket, azt mondták, szégyent hozunk a folklór műfajára. Érdekes, hogy miután számos elismerést kaptunk, arany- és platinalemezeket mutattunk fel, rögtön megváltozott a korábban fanyalgók véleménye. Nem tagadom, én is kaptam hideget-meleget, amikor önálló lemezt adtam ki. Sokan azt mondták, csak azért tudok érvényesülni, mert Bódi Guszti az apám. Aztán amikor a saját lemezem is arany lett, bebizonyítottam, hogy értek a szakmához. Azt hiszem, mostanra elfogadtak minket a romák és a nem romák is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik