Poszt ITT

Nyílt levél Brüsszelnek

Megértést kérünk mint(h)ademokráciánknak.

Tisztelt Uniós Döntéshozók!

Nálunk jobban senki sem érzi, hogy a magyar gazdaság kritikus (hó)napokat él át, innen már csak felfelé vezethet… De azért az államadósságunk bóvlivá minősítését túlzásnak tartjuk. Megértésüket kérjük. A kormányfőnk ellen indított globális támadást még képesek vagyunk értelmezni, demokráciaféltésüket kevésbé. Tudniuk kell, hogy a Kárpát-medencében élőket különösebben nem érdekli a demokrácia. A hazafiság meg az európaiság persze fontos nekünk, de  legfontosabbak az egyéni érdekek.

Kicsit süketek vagyunk, és sokak szerint a kormányfőnk is olyan rossz állapotba került, mint az államháztartás. Hogy jobban értsék: 2,8 millió alkalmi hallássérült magyar értette úgy annak idején, hogy jobban teszi, ha nem önmaga gondoskodik a jövőjéről, hanem az államra bízza ezt, mert egyébként annyi a nyugdíjának, a magánpénztár meg úgyis csak átveri. Valami ilyesmit mondott Orbán Viktor, amit persze – így utólag értjük – nem mondhatott, hiszen ő is pontosan tudja, hogy Magyarországon a munkanélküliség, a mindennapi megélhetés után a nyugdíjas éveik miatt aggódnak a legtöbben. Az meg számít neki.

Maradjunk annyiban, hogy a 2,8 millió magyar azt hitte, a magánpénztárak kivéreztetése helyes, mert úgysem képesek orvosolni azt az alapgondot, hogy egyre kevesebb járulékból egyre több nyugdíjast kéne eltartani. Ugyanakkor úgy véljük, a járulékfizető és az állam között hitelező-adós viszony létezik, és sokan meg sem élik, hogy az állam törlesszen nekik, hiszen tizenöt év múlva kétszer annyian halnak meg minden esztendőben, mint ahányan születnek.

A süketség ebben az esetben azért furcsa, mert Orbán Viktor – általában – éppen azzal emelkedik ki a magyar politikusok mezőnyéből, hogy frappánsan és világosan fogalmaz. Csaknem 2,8 millió magyar pedig most szó szerint a saját a bőrén érzi, hogy olyan szónok ő, aki tömeget képes vonzani. Érte lehet rajongani. Több mint politikus. Mint(h)abálvány lenne egy mint(h)ademokrácia élén. Ha nincs 2,8 millió halláskárosult ebben az országban, akkor őket mintha becsapták volna. De nemcsak süketek, némák is, így helyettük is mi kérünk megértést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik