Belföld

Jövő pénteken várják Brüsszelben Fellegit

Olli Rehn fogadja a tárca nélküli minisztert, de ez még nem jelenti a hiteltárgyalások hivatalos megkezdését.

Január 20-án, vagyis jövő pénteken találkozik Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke Fellegi Tamással Brüsszelben. Mindezt Rehn szóvívője jelentette be. Amadeu Altafaj-Tardio három olyan témát említett, amely szerinte felmerülhet a megbeszélésen.

Az első a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás kérdése, a második a magyar részről igényelt elővigyázatossági hitelmegállapodás ügye, a harmadik pedig – Brüsszel felvetéseként – a magyar jegybanktörvény.

Altafaj-Tardio egyébként cáfolta azt a magyar lapinformációt, hogy feltétel lenne Magyarországgal szemben a Gyurcsány Ferenc elleni eljárás megszüntetése, valamint a melegházasságok engedélyezése.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter ezen a héten a Nemzetközi Valutaalap vezetőivel tárgyal az Egyesült Államokban. Várhatóan csütörtökön találkozik az IMF főigazgatójával, Christine Lagarde-dal.

Orbán Viktor még vasárnap az MTI-nek elmondta: Fellegi minden olyan hitelformát elfogadhat újabb kormányzati egyeztetés nélkül, amely abban segíti Magyarországot, hogy továbbra is a nemzetközi pénzügyi piacokról finanszírozhassa magát, vagyis amely nem kiváltja a piaci finanszírozást, hanem „megerősít bennünket a piacokon”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik