Nagyvilág

A magyar kormány elítélésére buzdítanak Brüsszelben

Úgy tudni, Brüsszel szívesen venné, ha a francia, a német, a finn vagy a luxemburgi kormányok után újabb tagállamok ítélnék el nyilvánosan az Orbán-kabinet intézkedéseit.

Fokozottabb politikai nyomásgyakorlást látna szívesen az Európai Bizottság – mondta a hvg.hu-nak egy bizottsági forrása Brüsszelben.

A portál informátora szerint ugyanis az egyes pártfrakciók és képviselők nyilatkozatai ellenére egyelőre az Európai Parlament (EP) sem egységes intézményi szinten a magyar kormány demokráciakorlátozó és az MNB függetlenségét fenyegető döntéseinek elítélésében.

A brüsszeli forrás emlékeztet, az európai tagállamok közül eddig mindössze a francia, a luxemburgi és legutóbb a finn kormány kritizálta nyíltan az Orbán-kormányt. “Üdvözölnénk minden Budapestnek címzett aggodalmat a tagállamok kormányaitól vagy az Európai Parlament részéről” – tette hozzá.

A kijelentés hátterében az Európai Bizottság (EB) “fegyvertárának” korlátozottsága áll, hiszen az unió az alapszerződés őreként csak olyan területen rendelkezik kényszerítő erejű jogosítványokkal, amelyek EU-s hatáskörben vannak. Forrásunk szerint jogi, pénzügyi és politikai nyomásgyakorlás jöhet szóba Magyarország esetében, ezek közül azonban a jelenlegi körülmények között csak az elsőt vetik be.

Az európai politikai színtéren hagyományosan betöltött szerepüknek megfelelően az EB-nél jóval “politikaibb” hangnemet ütöttek meg Orbánék kapcsán az EP pártjai. Ebbe a sorba illeszkedett, hogy a magyar kormányra nehezedő nyomás fokozására az EP három frakciója – a szocialisták, a zöldek és a liberálisok – a napokban felvetette: az EU alapszerződésének hetes cikkelye alapján függesszék fel hazánk uniós szavazati jogát. Ez az eddig soha be nem vetett szankció azonban a szabályok szerint az emberi jogok folyamatos és rendszeres megsértése esetére érvényes – amiről az Európai Bizottság szerint sincs szó.

A külföldi sajtó is Magyarországgal van tele – Erről itt olvashat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik