Poszt ITT

Bemondó – Ön hogyan tölti a kampánycsendet?

A választási törvény szerint péntek éjféltől vasárnap este 19 óráig, urnazárásig kampánycsend van érvényben annak érdekében, hogy a választók alaposan átgondolhassák döntésüket. Sokak szerint viszont nincs sok értelme a másfél napos hallgatásnak.

A választási törvény értelmében a választást megelőző nyolcadik napon (azaz múlt péntek) éjféltől nem lehet közvélemény-kutatási adatokat nyilvánosságra hozni, a választást megelőző második nap éjféltől pedig semmilyen, a voksolással kapcsolatos hírt. A törvényalkotók célja az volt, hogy a választópolgárok nyugalomban átgondolhassák a kampányban elhangzottakat, és felelősségteljes döntést hozhassanak.

A Political Capital Institute és több sajtóorgánum álláspontja szerint azonban az április 7. éjféltől életbe lépő kampánycsend intézménye egy rendszerváltáskori félelemből táplálkozik. A szabályozás eredeti célja az volt, hogy megakadályozza a választási visszaéléseket és kiküszöbölje a végsőkig elmenő manipuláció lehetőségét. A szavazást megelőző napon azonban csak a törvény betűje szerint létezik kampánycsend – a valóságban nem. A pártok nyilvános üzenetei továbbra is elérhetőek, az új média (internet, mobiltelefonok) csatornáin terjedő információkat senki nem korlátozza. „Nemzetközi példák is bizonyítják, hogy a kampánycsend intézménye felesleges és semmivel sem teszi tisztábbá a választási kampányt” – véli a Political Capital.

Az valószínű, hogy egy napsütéses szombaton valóban nem sokan fognak a szobában maradni és a pártok jelöltjein gondolkodni. A kirándulási lehetőség mellett rengeteg kulturális programmal is el lehet foglalni magunkat a kampánycsend idejére: a FigyelőNet többek között a Jazztavasz fesztivált, a Tűzrakteret és a Kultuccát ajánlja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik