Otthon

12 éve nem fordult elő hasonló a német lakáspiacon

Tizenkét évig tartó folyamatos növekedés után a tavalyi utolsó negyedévben csökkent a lakóingatlanok ára Németországban – közölte pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

A lakások és az egy- vagy kétlakásos családi házak ára átlagosan 3,6 százalékkal csökkent a tavaly október-decemberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest.

Ez az első lakásárcsökkenés Németországban 2010 utolsó negyedéve óta, amikor 0,5 százalékkal mérséklődtek az árak éves összevetésben.

Az egy negyedévvel korábbihoz, vagyis a július-szeptemberi időszakhoz képest még nagyobb mértékben, átlagosan 5 százalékkal csökkent a lakóingatlanok ára Németországban.

A visszaesés főleg a finanszírozási feltételek szigorodása miatt csökkenő keresletnek és a tartósan magas inflációnak tulajdonítható – fejtették ki a Destatis jelentésében.

A megelőző bő tíz évben rendre jelentős mértékben, többnyire 5 százalékot meghaladó mértékben drágultak a lakások és a családi házak a statisztikai hivatal negyedéves adatai alapján. A folyamat az év egészét tekintve még 2022-ben is kitartott, a január-szeptemberi időszak áremelkedése révén átlagosan 5,3 százalékkal kellett többet fizetni a lakóingatlanokért, mint egy évvel korábban.

Azonban az év utolsó három hónapjában már szinte mindenütt csökkentek az árak, még a lakáshiánnyal sújtott nagyvárosokban is, például Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, ahol a családi házakért átlagosan 2,9 százalékkal, a lakásokért 1,6 százalékkal kevesebbet kértek, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik