Otthon

Hétezer négyzetméteres Európa legnagyobb tetőkertje

youtube
youtube

A Lingotto épület régóta ikonikus látványosság Torinóban. A közel egy évszázados múltra visszatekintő hatalmas építmény az olasz Fiat autógyáraként működött, mielőtt modern komplexummá alakították volna bevásárlóközponttal, szállodával és kongresszusi központtal, írta a Timeout.

Kapcsolódó
Az élhető lakópark megvalósítható, vannak is példák rá
Az okosan tervezett zöldfelületek, illetve a komfortot javító megoldásokkal a lakók is jobban érzik majd magukat az otthonukban. De mire van szükség ma egy otthon közvetlen és tágabb környezetében?

A komplexum a legendás svájci-francia építész, Le Corbusier egyik kedvenc “alkotása” volt.

Egy új projektnek köszönhetően a Lingotto még mesésebb lett. A tetőt – amely egykor kilométeres tesztpályának adott otthont a gyárban épített autók számára – a Camerana&Partners építészei  Európa legnagyobb tetőkertjévé alakították át.

A La Pista 500 nevű kertben 40 000 növény található 7000 négyzetméteren, 28 méter magasságban. Ám a La Pista 500 nem csak egy kert. Ez egy hatalmas szabadtéri művészeti tér is, tele fény- és hangeffektusokkal, szobrokkal, de mozival is rendelkezik. Mindez egy ilyen lenyűgöző történelmi környezetben csodálatos látvány.

A Lingotto épület varázsa nem áll meg a tetőkertnél. Szintén a helyszínen található a Casa 500 nevű kiállítótér, amely a Fiat leghíresebb autójáról, a Fiat 500-ról szól, valamint a Pinacoteca Agnelli művészeti galéria is, amely jelenleg a legendás szürrealista művészek, Pablo Picasso és Dora Maar alkotásait mutatják be.

Kapcsolódó
Zöldtetős gerendaház: álmunkban sem kívánhatnánk szebbet
Kívül-belül maga a földi paradicsom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik