Otthon

Az élhető lakópark megvalósítható, vannak is példák rá

Duna Terasz Grande
Duna Terasz Grande
Az okosan tervezett zöldfelületek, illetve a komfortot javító megoldásokkal a lakók is jobban érzik majd magukat az otthonukban. De mire van szükség ma egy otthon közvetlen és tágabb környezetében?

A különböző lakásépítési hullámok a világ számos pontján hoztak létre olyan városi területeket ahol az ember leginkább úgy érzi magát, mintha egy óriás építőkockájának egy darabjában élne, környezetében pedig fák, parkok, illetve nyugodt, vízpart menti területek helyett forgalmas autóutakat, kies köztereket talál.

Budapest egyes belvárosi területein 2 m²-nél is kevesebb zöldterület jut egy főre. A lakók a környezetükben dugókkal terhelt autóutakat és kies köztereket találnak. Ezeken túl a lakásállomány minősége gyakran elmarad a friss technológiai elvárásoktól. Ezek az adottságok az életminőségre is óriási hatással vannak, a légszennyezés, az épített környezet túlsúlya, a folyamatos zajterhelés káros egészségügyi kockázattal jár, illetve a barátságtalan környezet miatt a rekreáció is kevésbé hatékony.

Mitől lesz élhető egy lakópark?

A válasz pofonegyszerű: jól méretezett zöldfelületek, aktív pihenési lehetőségek, a mindennapokat megkönnyítő technológiai újítások, illetve az az ingatlanbefektetői szemléletmód, hogy élhető, szellős tereket, illetve más közösségi találkozóhelyeket hozzanak létre, sőt, igyekszenek kihasználni a környezet nyújtotta, már meglévő lehetőségeket, legyen az tó- vagy folyópart, vagy méretes fákkal teli zöldsáv.

Akkor élhető egy lakópark, ha egyszerre a nagyváros és a természet része.

Az élhető lakóhelyeket természetesen nem csak egy helyes úton lehet elérni, így a különböző méretű földdarabokon megvalósuló projekteknél más és más megoldásokra láthatunk példát, közös jellemzőjük azonban, hogy nem csak a lakótömbök közti tereket, de sokszor a tető egy részét, vagy vagy akár a homlokzatokat is zöldítik, hiszen ezáltal még több bokor, cserje, fa, vagy bármilyen növény dolgozhat a városi levegő megtisztításáért.

A hasonló szellemben születő lakóparkok esetében a lakók is sokkal harmonikusabb környezetben élnek, hiszen az elmaradhatatlan játszóterektől, illetve sportlehetőségektől – így az egyre gyakrabban feltűnő utcai, nyitott edzőterektől (street workout) – néhány lépésnyire máris nyugalmat árasztó növényzetet találnak, melynek környezetében egy padra vagy egy pokrócra letelepedve nyugodtan olvashatnak vagy beszélgethetnek a barátaikkal, szeretteikkel.

A zöldítés az új lakónegyedek határát elhagyva sem válik kevésbé fontossá, hiszen egy élhető településnek fontos részei az utcákat szegélyező fák, illetve az ideális esetben minden otthontól néhány perces sétányira elérhető, a városszövetbe bújtatott kisebb-nagyobb parkok, ahol a városlakók is megpihenhetnek.

A legideálisabb helyzet azonban akkor áll elő, ha az új lakónegyed a vízparton épül fel,nem véletlen, hogy a folyópart és közvetlen környezete napjainkban egyre nagyobb értéket képvisel. Ennek oka, hogy a folyóra nyíló kilátás vagy a közeli víztükör nyújtotta sportolási és pihenési lehetőségek tovább növelik a lakók életminőségét, az ezeken a területeken tapasztalható alacsonyabb légszennyezettséggel együtt.

Ez a szerencsés helyzet Budapest Duna-parti területeinek jó részén ma már nem állhat fenn – hiszen a belvárosi telkeket mind egy szálig beépítették, a part vonalában pedig forgalmas autóutak húzódnak –, a turisták által tömegesen látogatott utcáktól alig tizenöt perces autóútra azonban ma is léteznek olyan, beépítés alatt álló, vagy arra váró területek, amiken hamarosan a főváros leginkább élhető otthonai jelennek majd meg. Kitűnő példa erre a kilencvenes évek derekáig az Újpesti-öböl, illetve a Foka-öböl, ahol hosszú időn át a nagy fővárosi építkezésekhez szükséges sóderhegyek magasodtak.

Az elmúlt húsz évben a hármas metrótól, illetve a Váci úti irodafolyosótól néhány lépésnyire fekvő terület képe teljesen megváltozott: az ipari épületeket lassan társasházak váltották fel. Köszönhető ez többek közt a tíz hektáros Duna Terasz Lakónegyednek, aminek első két ütemét – ez összesen 684 otthont jelent – már átadták, a harmadik, Duna Terasz Grande nevet kapott két épület pedig épp most születik meg.

Galéria
Duna Terasz Grande

A két épületet tömörítő, új lakópark tervezésénél a szakemberek ügyeltek arra, hogy kihasználják a környezet nyújtotta előnyöket és a szolgáltatásokat ehhez igazítva alakították ki. A közösségi terek, sporteszközök és játszóterek, illetve a már említett zöldfelületek és zöldtetők mellett a korszerű technológiai megoldások alkalmazásával épülő otthonok a felsőkategóriás lakásokra vágyók elvárásainak is eleget tesznek.

Duna Terasz Grande A kép jobb szélén az épülő Duna Terasz Grande látványterve látszik.

Az Óbudai Építész Iroda, illetve a Vadász Építész Stúdió által jegyzett házakba az első lakók 2023 tavaszán költözhetnek majd be.

Szponzorált tartalom

A cikk a Duna Terasz Grande támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik