Getty Images
Otthon

Ezért nem reagál a macskánk, ha valaki bánt minket

Ha egy idegen árt neked, a kutyád biztosan nem néz rá kedvesen, de a macskád valószínűleg közömbös marad. De már tudjuk is rá a magyarázatot.

A BBC cikke szerint régi sztereotípia van a macskák és a kutyák közötti különbségről: míg az ebeket szeretetteljesnek és hűségesnek állítjuk be, addig a cicákat általában tartózkodónak és közönyösnek. Viszont a legtöbb ember, akinek macskája van, valószínűleg nem ért egyet ezzel.

Az eddigi kutatások mind arra világítottak rá, hogy a macskák is érzelmi kötelékeket alakítanak ki a gazdijukkal. Jobban reagálnak gazdájuk hangjára, mint az idegenekére, és ijesztő helyzetekben keresik a lehetőséget, hogy gazdájuk megnyugtassa őket.

Egy japán kutatócsoport új tanulmánya ennél is tovább bonyolítja a macskákkal való kapcsolatunk képét. A kutyák tanulmányozására korábban használt módszer adaptálásával a kutatók arra jöttek rá, hogy a macskák – a kutyákkal ellentétben – nem fordítanak hátat olyan idegeneknek, akik nem hajlandók segíteni gazdáikon.

A kísérlet során egy macska figyelte, ahogy gazdája megpróbál kinyitni egy dobozt. Két idegen ült a két oldalán, a gazdi pedig egyikükhöz fordult és segítséget kért. A „segítő” idegen a próbák során segített a tulajdonosnak kinyitni a dobozt a „nem segítő” idegen pedig nem volt hajlandó.

Ezután mindkét idegen ételt kínált a macskának, és a tudósok figyelték, hogy a macska melyikhez közeledik először. Inkább egy segítőtől vett el ételt a passzív szemlélővel szemben? Ez azt jelentené, hogy a macska  barátságosabb a segítőkész idegennel szemben. Vagy ódzkodott attól, hogy ételt fogadjon el a nem segítőtől? Ez a negatív hozzáállás azt jelentené, hogy a macska bizalmatlan.

Amikor ezt a módszert alkalmazták kutyák tesztelésére, egyértelmű negatív előítéletet mutattak. A kutyák nem vettek el ételt olyan idegenektől, akik megtagadták a segítséget a gazdájuktól. Ezzel szemben az új vizsgálat során a macskák teljesen közömbösek voltak. Nem helyezték előnybe a segítőkész embert, és nem kerülték el a haszontalan embert. Nyilvánvalóan, ami a macskákat illeti, az étel a lényeg.

Mit vonjunk le ebből?

A csábító következtetés az lenne, hogy a macskák önzőek, és nem érdekli őket, hogy bánnak a gazdájukkal. Bár ez illeszkedhet a macskákkal kapcsolatos előítéleteinkhez, ez elfogultság lenne.

Ahhoz, hogy valóban megértsük a macskákat, ki kell lépnünk ebből az emberközpontú gondolkodásmódból. Ha más szemmel nézzük őket, akkor a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a tanulmányban szereplő macskák nem önzőek voltak, csupán nem voltak képesek megfelelően értelmezni az emberek közötti társadalmi interakciókat.

Ugyan a macskákat is háziasították, de sokkal kevésbé változtatta meg őket, mint a kutyákat.

Tehát nem szabad egyből arra gondolnunk, hogy macskáink nem törődnek azzal, hogy az emberek gonoszak-e velünk. Valószínűbb, hogy csak nem tudják kifejezni.

Kapcsolódó
Beigazolódott a legtöbb kutyagazdi meggyőződése
A négylábú barátaink is féltékenyek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.