Otthon

Lettország első minifaluját a miniházak uralják

Maroknyi otthon alkotja Lettország első minifaluját, a nemzet első miniházakból álló gyűjteményét a tengerparti Berciems falujában, Rigától nagyjából egyórányi autóútra találni, írja a Treehugger.

Az első házra egy egyszerű szögletes tető került és nagy teraszt építettek hozzá. A vendégeknek hozzáférése van a hordozható sütőhöz, a strand pedig az utca túloldalán található. Körülbelül 7 méter hosszú és 2,5 méter széles ennek az házikónak az alapterülete. Minimalista, modern és legfeljebb két ember befogadására szolgál. A konyhában van egy elég nagy pult az ételek elkészítéséhez, valamint természetesen egy mosdó.

Különösen figyelemre méltó ebben az ingatlanban, hogy a helytakarékosság érdekében átfedik a lépcsőket a konyhapulttal. Ezzel a lépcsőket hátratolták, a konyha és a fürdőszoba közé. Ennek a megoldásnak az egyik előnye, hogy a lépcsők nem a belső tér mentén futnak, ami azt jelentheti, hogy esetleg elveszik a fényt vagy a kilátást kifelé. Másrészről a hátránya talán a lépcsők magassága, hiszen elég magasnak tűnnek.

Annak érdekében, hogy a lépcsőfokok többfunkciósak legyenek, úgy lettek kialakítva, hogy tárolóként is szolgáljanak. Ez egy jól bevált trükk, amit miniházaknál már sokszor láthattunk.

Maga a lakóterület itt nem különösebben figyelemfelkeltő, mivel a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy nem tesznek be átalakítható bútorokat, de van egy összecsukható étkezőasztal székekkel, egy kanapé és egy polc.

A szomszédos apró házra áttérve az elrendezés és az érzés itt kicsit más. Kívül vízszintesen van fával borítva, a tető laposabb. Egy bejárat helyett két bejárat van. Ez már négy ember befogadására képes, az átalakítható kanapénak köszönhetően. Lépcső helyett itt egy mobil létra vezet fel a hálóhelyiségbe. A ház közepén található egy pult, amelyet étkezésre vagy munkára lehet használni.

L-alakú elrendezése és a fürdőszobához való közelsége miatt a konyha itt kissé kisebbnek érződik, mint az előző háznál, bár a pult felülete körülbelül azonos.  Itt is van mosogató, mini hűtőszekrény, hordozható elektromos tűzhely és tárolóhely a szekrényekben.

A miniházakat ebben a videóban virtuális körbejárhatod.

Kapcsolódó
Ez a 32 négyzetméteres miniház álmaink új otthona
Elképesztően tágas és világos is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik