Otthon

Ezt az 5 hibát kerüljük el zuhanyzás közben

Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay
Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay
Érdemes megfogadni a bőrgyógyászok tanácsait.

A fürdés, zuhanyzás és tisztálkodás a napi rutin része. Belépünk a zuhany alá, vagy beülünk a kádba, megnyitjuk a vizet, súrolunk, öblítünk, dörzsölünk, kilépünk. Ám valójában vannak szabályok, amiket érdemes betartani, mert káros lehet, ha nem figyelünk oda rájuk, írja a Glamour Magazine.

A bőrbarát zuhanyzáshoz néhány bőrgyógyászok által javasolt szabályt mindenképpen érdemes betartani. Figyeljünk, és ezeket a hibákat kerüljük el!

Túl forró víz

Egy igazán forró zuhany jólesik az embernek egy hideg reggel vagy este, ám a túl forró víz a bőrnek nem tesz jót. Fellazítja a bőr zsírrétegét, eltávolítja a természetes olajtartalmát, fájdalmas, száraz érzést okozva.

A szakértők szerint jobb a langyos zuhany, mint az, ami kipirosítja a bőrt.

Napi többszöri zuhanyozás

Ha valaki naponta többször zuhanyzik, bőrének több kárt okoz, mint hasznot. A túlzásba vitt zuhanyzás ugyanis mindazokat a természetes olajokat távolítja el, amit a bőr termel azért, hogy hidratált legyen.

Bőrgyógyászok szerint egy héten legfeljebb háromszor-négyszer szabadna zuhanyozni, és fontos, hogy ne áztassuk magunkat órákon át.

Nem bőrbarát termékek

A gyümölcsös, nagyon illatos tusfürdők vonzónak tűnhetnek, de a címkét olvasva hamar rájöhetünk, hogy rengeteg összetevőt tartalmaznak. Sok népszerű márka olyan illatanyagokat, színezékeket, tartósítószereket és szulfátokat használ, amik irritálhatják a bőrt – különösen akkor, ha érzékeny bőrről van szó.

A szakemberek azoknak a termékeknek a használatát javasolják, amik elősegítik a bőr nedvességtartalmának megtartását.

Szennyezett szivacs

A zuhany alatt lóg a szivacs? Érdemes tudni, hogy a forró, párás környezet baktériumok szaporodási helyévé varázsolja azt. Legjobb, ha a szivacs teljesen megszárad két zuhanyzás között, valamint érdemes hetente egyszer alaposan kitisztítani.

Túl gyakori testradírozás

Sokaknál a testradírozás és az elhalt hámsejtek eltávolítása a napi rutin része, ám a szakértők szerint legjobb, ha mindenki hetente csak kétszer-háromszor hámlaszt. A túlzott testradír gyulladást okozhat.

Ez is érdekelhet
Jobban szeretnél aludni? Egy kutatás szerint egyszerű a képlet
Első lépésként egy párt kell hozzá keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik