Otthon

Jobban szeretnél aludni? Egy kutatás szerint egyszerű a képlet

Szeretnél jobban aludni éjszakánként? Akkor bújj össze a feleségeddel vagy partnereddel, egy friss tanulmány ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy javítja a párok alvásminőségét, ha átölelik egymást lefekvéskor, írja a CNN.

Az egymáshoz simulás az alvás egyik legfontosabb fázisára, a rapid eye movementre van jó hatással. Ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt, és nem véletlenül ez az egyik oka annak, hogy álmodunk.

A mostani kutatás szerint a pároknak jóval hosszabb és kiegyensúlyozottabb a rapid eye movement fázisa alvás közben, ha együtt egy ágyban alszanak, mint akkor, amikor egyedül fekszenek le.

Kiderült az is, hogy minél inkább nagyobb jelentőségűnek értékelték a párkapcsolatukat a résztvevők, annál nagyobb összhangban volt az alvási mechanizmusuk a partnerükkel.

A Frontiers in Psychiatry című tudományos lapban megjelent kutatásban egy tucatnyi fiatal és egészséges heteroszexuális pár vett részt. A párok a tanulmány ideje alatt négy éjszakát együtt aludtak, négyet pedig külön.

Amikor egymás mellett töltötték az éjszakát, a szerelmesek végtagjai többet mozogtak alvás közben az átlagosnál, de ez nem volt ugyanakkor hatással az agyműködésükre.

Bár a kutatás kis létszámban zajlott és további vizsgálatokra van szükség az eredmények bizonyítására, az már biztosan kijelenthető, hogy ha a partnerünkkel alszunk, az egyértelműen jó hatással van a mentális egészségre, a memóriára és a problémamegoldó készségekre is, közölték a tudósok.

Ezt árulja el rólad, ha meztelenül alszol
Ha éjszakai bagolynak érzed magad, akkor feltehetően jobban szeretsz meztelenül aludni.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik