Otthon

Extra nagy burkolólapok – Minél nagyobb, annál menőbb? (x)

Évek óta tart az az izgalmas tendencia, ami az építészeti, belsőépítészeti gyakorlatban alkalmazott hidegburkolati lapok méretének folyamatos növekedését jellemzi. Egyre többen és egyre gyakrabban választanak egyre nagyobb méretű lapokat burkoláshoz. És itt most nemcsak az 50-60 centiméteres mérettartományra kell gondolni, hanem sokkal inkább a 1,5 méteres vagy az akár 3 méteres, extra nagy darabokra.


A kétségtelenül tetszetős, grandiózus burkolati elemek elhelyezése nem az a fajta otthoni barkácsfeladat, amit magunk is biztonsággal megoldhatunk, ezért mindenképpen érdemes megfontolni, hogy képzett szakemberhez forduljunk. Az extra nagy lapokkal végzett munka ugyanis a korábbiakban megszokott technológiáktól eltérő, speciális tudást, eszközöket és segédanyagokat igényel. Ez utóbbiak esetében különösen érvényes az az állítás, hogy ne csak a szép, minőségi csempékre vagy járólapokra áldozzunk nagyobb összeget, hanem a rögzítésükhöz szükséges termékekre is, hiszen ez a szigorú előfeltétele annak, hogy sokáig gyönyörködhessünk a végeredményben.

De mik is azok a speciális eszközök, amelyekre szükség lehet egy ilyen feladathoz? Valószínűleg kevés háztartásban található vákuumos lapemelő vagy hordozókeret, márpedig ezek használata elengedhetetlen a 150 centiméternél nagyobb burkolóelemek biztonságos mozgatásához. A lapok megmunkálásához, méretre vágásához stabil, sík munkafelületre van szükség, és nem árt, ha van kéznél egy erre a célra használható szerelőasztal. A hagyományos anyagú burkolóelemek vágását csempevágóval lehet elvégezni, az extra nagy és 3-5 mm vastag elemek darabolásához azonban gyakran speciális kertlivágót és úgynevezett roppantót is be kell vetni. A lyukak, idomok kivágásához csak a legmagasabb minőségű gyémánt korongokat és tárcsákat célszerű használni. A lapok illesztésénél a pontos elhelyezés érdekében érdemes keresztlézerrel célozni, de itt a szintező ékek vagy csavaros szintezők alkalmazása is erősen javasolt.

A speciális eszközökön kívül érdemes áttekinteni az extra nagy lapok burkolásának fontosabb lépéseket és a javasolt segédanyagokat. Megfelelő tapadást csak pormentes felületen lehet biztosítani, ezért a felületek ellenőrzése és portalanítása minden munkafázisban elkerülhetetlen. Lényeges szempont még, hogy sík és stabil legyen a fogadófelület, amelynek kiegyenlítéséhez oldalfal esetében javítóhabarcsot (Lasselsberger-Knauf javaslat: Renobet / Reparatur habarcs>>), padló esetében pedig aljzatkiegyenlítőt (Nivoplus 3-15>>) kell használni.

Videók a témában:

A nagy lapok ragasztásához – különösen függőleges felületek esetén – szálerősített és emelt diszperzió tartalmú, tehát jól tapadó anyagokat érdemes felhasználni. Kizárólag az alakváltozásra képes ragasztók jöhetnek szóba (S1 Flex / S2 Flex>>), mert hosszútávon ezek viselik el a fal- vagy padlófűtés okozta hőingadozásokat. Mind a lapok hátoldalát, mind a fogadófelületet el kell látni a ragasztóréteggel, amit speciális fogazású glettvassal javasolt felvinni (tessék, egy újabb speciális eszköz!). Itt figyelembe kell venni, hogy csak a kettős kenés biztosítja a megfelelő ragasztómennyiséget és vastagságot.

A lapok illesztésénél a megfelelő fugahézag (min. 5 mm) kialakítására is ügyelni kell. Az extra nagy burkolóelemek fugázásához a tartósan rugalmas fugázóanyagok (EpoxiCol 2K>>) számítanak ideális megoldásnak.

https://nyeremenyjatek.lb-knauf.hu/
https://epitomegoldasok.lb-knauf.hu/videok

További tudnivalókért látogassa meg a Lasselsberger-Knauf honlapját>>!

Címkék: építés

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

orvos (ápoló, nővér, )
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.