Otthon

Több gyerek van a családban? Ezekre érdemes figyelni a biztosításnál

Lehet, hogy megvesszük első saját lakásukat, vagy egy nagyobbat, ahol a növekvő család elfér, építkezhetünk is, vagy csak egyszerűen felújíthatjuk, kibővíthetjük a már meglévő ingatlant, attól függően mire van igényünk és lehetőségünk. És persze a gyerekeket óvó gondoskodással veszik körül a szülők, szeretnénk az egész kis családot biztonságban tudni. Ez természetes igényünk.

Jól jöhet a családtámogatás

Azt se felejtsük el, hogy a gyermekek után számos állami támogatást lehet igénybe venni lakásvásárláshoz, építéshez, bővítéshez, felújításhoz. Júliustól pedig bővül a támogatások köre. Ha még tervez a család gyermeket, jól jöhet a kamatmentes szabad felhasználású babaváró hitel, amely legfeljebb 10 millió forintig igényelhető.

Akik vidéken élnek, vagy ott szeretnének élni, azoknak jó hír, hogy júliustól jön a falusi CSOK, ahol a támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Nézzünk utána ezeknek a lehetőségeknek.

Amit még tudnunk kell, hogy ha hitelt, vagy CSOK-ot vettünk fel, akkor lakásbiztosítást is kell kötnünk.

Mire figyeljünk a lakásbiztosításnál?

A lakásbiztosítás megkötésénél az a fontos, hogy az adott ingatlan és ingóság értékének megfelelő védelmet nyújtson, azaz kár esetén a kártérítés összege fedezze a helyreállítás vagy a pótlás költségeit. Ehhez szerződéskötéskor pontosan meg kell határoznunk a vagyontárgyaink értékét, vagyis a biztosítási összeget, amely a kártérítés felső határa. Az ingatlan esetében nem a forgalmi értéket, hanem az új állapotban való felépítésének a költséget kell figyelembe venni.

A lakásbiztosítás fontossága

Fel kell készülnünk az esetlegesen bekövetkező károkra, hiszen ha nem vagyunk biztosítva, komoly érvágás lehet egy nagyobb káresemény, ami akár a család megszokott életkörülményeinek a fenntartását is veszélyezteti. Biztosítsuk az ingatlant, legyünk védve a mostanában gyakori viharkárok esetére, vegyük bele a szerződésbe az értékeinket, berendezéseinket és egyéb vagyontárgyainkat is. Ha valami új értékesebb dolgot veszünk vagy bővítjük az otthonunkat, akkor is tartsuk fejben, hogy azt is biztosítani kell, és így szükség lehet a lakásbiztosítási szerződésünk módosítására.

Szülőként mindennél fontosabb, hogy a gyerekeket biztonságban tudjuk. Márpedig a gyerekek körül sok váratlan dolog történhet, hiszen örökmozgók, kíváncsiak, felfedezők, nincsenek tisztában vele, mivel járhat a legújabb játék, amit éppen kitaláltak. Amíg kicsik, többnyire minden mozdulatukat, lépésüket figyeljük, de idővel lazul az állandó kontroll. Viszont a gyermek játékkedve biztosan nem csökken. Viharos tenger a fürdőkádban? És ha beázik az alattunk lakó? Felelősségbiztosításra szinte mindenkinek szüksége lehet, hiszen egy kis figyelmetlenséggel okozhatunk olyan kárt másnak, amelyért anyagi felelősséggel tartozunk.

Az assistance szolgáltatások is jól jöhetnek: vészhelyzet elhárításában nyújtanak azonnali segítséget, szervezés, illetve gyorsszerviz formájában, például vízvezeték-szereléskor, üvegezéskor, zárjavításkor, csőtörés esetén.

Szponzorált tartalom

A cikk az Allianz támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik