Otthon költözzbe.hu

Ingatlant ajándékba kapni illetékmentes – de nem mindenkinek

Kell-e fizetni, ha valaki ingatlant kap ajándékba? Ha igen, kinek és mennyit? Ennek jártunk utána.

Van aki önerőből, gyűjtögetéssel, mások hitelre vásárolnak lakást, és akadnak olyan szerencsések is, akik ajándékozás útján jutnak ingatlanhoz.

Egyenes ági rokonok között (szülő, nagyszülő, gyermek, unoka) az ajándékozás – ideértve az ingatlanajándékozást is – 2013 óta illetékmentes. Ez a szabály vonatkozik a házastársakra is.

Ház vagy lakás ajándékozása esetén azonban bár illetékfizetési kötelezettség nincs, ingatlanajándékozási szerződést kötni kell, valamint kell egy ügyvéd által ellenjegyzett közirat vagy bizonyító erejű magánokirat, hisz tulajdonjogot a földhivatal nem jegyez be, csak kizárólag ezek bemutatásával.

A nem egyenes ági rokonokra, illetve az élettársakra az illetékmentesség nem vonatkozik. Nem egyenes ági rokonok közt az illeték mértéke az ingatlan értékének 9 százaléka. Nekik is minden esetben kötelező írásba foglalni magát az ingatlanajándékozás tényét az ingatlan ajándékozási szerződésben.

Fel kell tüntetni a hivatalos papíron az ajándékozás apropóját, sőt a megajándékozottnak írásban el is kell fogadnia a neki adott ingatlant.

Előfordulhat olyan eset, hogy a NAV az illeték mértékét nem fogadja el, ilyenkor helyszíni szemle történhet, és a hatóság az ennek során megállapított érték után szabja ki az illetéket.

Testvér-testvér nem számít egyenes ági rokonnak, köztük történő ajándékozásnál is ki kell fizetni a 9 százalékos illetéket. Ez kikerülhető egy 2 körös ajándékozással: a testvér a szülőnek, majd a szülő a másik gyereknek ajándékozza az ingatlant.

Előfordulhat olyan eset, amikor a gyermek ajándékozna a szülőnek házat vagy lakást. Ez akkor lehetséges, ha a gyermek már nagykorú, kiskorú gyermek ugyanis nem ajándékozhat ingatlant.

Örökséget is lehet ajándékozni. A nagyszülőről a szülő örökölte lakást például a szülő a gyermekének ajándékozhatja.

Személyi jövedelemadót ajándékozáskor nem kell fizetni, sem az ajándékozónak sem az ajándékozottnak.

Ilyen rejtett költségekkel jár a lakásvásárlás
Az emberek a pénzüket szívesen fektetik ingatlanba, ez jól látszik azon is, hogy a lakásárak évek óta folyamatosan emelkednek. De milyen költségekkel számolhat az, aki ingatlant szeretne vásárolni?

Költség azonban az ügyvédi költség, amit a szerződés megírásáért természetesen ki kell fizetni.

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik