Otthon költözzbe.hu

Elkezdtek kikopni az ingatlanpiacról a befektetők

Egyre kevesebben vásárolnak azzal a szándékkal lakást a fővárosban, hogy felújítják, majd magasabb áron eladják azt. Ennél jellemzőbb a kiadásra történő ingatlanbefektetés, de az utóbbi évekhez viszonyítva itt is egy megtorpanás tapasztalható.

Az ingatlanpiac virágkorát éli, ugyanakkor az árak tetőzése miatt a szakemberek szerint mostanra csökkent azoknak a vállalkozóknak a száma, akik ingatlanba fektetik a pénzüket, ráadásul a stratégiájuk is átalakult a kialakult viszonyokhoz igazítva.

Egy friss kutatás szerint – miközben a lakóingatlanok piacán újabb és újabb rekordok dőlnek meg – a professzionális befektetők már nem tartják az átlagosnál vonzóbb iparagának az ingatlanszektort. Jelzés értékű, hogy míg 2017-ben a hazai befektetések 2,7 milliárd euróra becsült összegének még több mint kétharmadát lehetett az ingatlanpiachoz kötni, addig 2018-ban ez az arány már alig haladta meg a 4,6 milliárd eurós összes befektetés egyharmadát.

Budapest bizonyos területein például már egyáltalán nem találkozni befektetőkkel. A XIII. kerületben gyakorlatilag az összes felújítandó ingatlant felvásárolták az elmúlt időszakban, a még eladó lakásoknak pedig olyan magas az ára, hogy egyszerűen nem éri meg megvenni. Hasonló a helyzet a VIII. és a IX. kerületben is, ahol kis túlzással már a romokban heverő ingatlanokat sem lehet olcsón megszerezni.

Itt a legdrágábbak az ingatlanok Budapest agglomerációjában
Az ingatlanpiac virágzása miatt egyre többen szorulnak ki Budapest külső kerületeibe illetve az agglomerációba, ahol úgyszintén kúsznak felfelé a lakásárak.

Más viszont a helyzet azokkal a befektetőkkel, akik a megvásárolt ingatlant albérletnek szeretnék kiadni. Ez a piaci szegmens továbbra is aktív, de mérséklődött.

A vállalkozók ilyen esetekben főként olyan lakások után kutatnak, amikkel nincs sok gond, nem kell felújítani, és az adás-vétel után egyből meg lehet hirdetni az albérletet keresők számára. Más kérdés, hogy az elmúlt fél évben csökkent a kereslet a kiadó lakások iránt.

A külföldi befektetők száma mindeközben nő Magyarországon. A legújabb statisztikák szerint, míg tavaly még csak 3206, addig 2018-ban már 3529 magyarországi ingatlant vásároltak meg külföldi állampolgárok, közülük 1610-et kínaiak.

A románok az olcsó, a kínaiak a drága lakásokat keresik Magyarországon
A kormányhivatalok összegzése szerint négy év alatt megkétszereződött a Magyarországon külföldiek által vett lakások és más ingatlanok száma, különösen a kínaiak aktivitása figyelemre méltó.

A legtöbb ingatlant – egész pontosan 198-at – a XIII. kerületben szerezték meg. A legkapósabb VII. kerületben az EU-n kívüli vásárlók 35,8 százaléka, a VIII. kerületben pedig 51,6 százaléka kínai állampolgár volt.

Kiemelt kép: Katona Gergely

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik