Otthon költözzbe.hu

Ilyen rejtett költségekkel jár a lakásvásárlás

Az emberek a pénzüket szívesen fektetik ingatlanba, ez jól látszik azon is, hogy a lakásárak évek óta folyamatosan emelkednek. De milyen költségekkel számolhat az, aki ingatlant szeretne vásárolni?

Lakás- és házvásárlásnál korántsem csak az ingatlan árával kell számolnunk költségként, egyéb kiadásokra is számítani kell.

Ilyen például

  • az ügyvédi költség;
  • az illeték, (ennek mértéke évek óta a vételár 4 százaléka, 35 év alatti, első lakást vásárló fiatalok esetében 2 százalék, amennyiben a lakás vételára 15 millió forint alatt van;
  •  ingatlanügynök díja (ha van);
  • földhivatali költségek

Hitel igénybevételénél egyéb járulékos fizetni valók is lehetnek, bár ezeket részben vagy egészben a bankok elengedik:

  •  hitelbírálati díj;
  • jelzálogbejegyzés;
  •  közjegyzői díj.

Energetikai tanúsítványra is szükség van, ezt azonban többnyire az eladó fizeti.

Ezek a legkeresettebb lakások Budapesten
Évek óta a panellakásokat keresik a leginkább a fővárosban a magyarok, de egyre jellemzőbb az újépítésű ingatlanok iránti érdeklődés is. Megfigyelhető az a trend is, hogy a vásárlók inkább a kisebb alapterületű lakások felé hajlanak.

Mire kell odafigyelnie annak, aki nyaralót vásárol?

Sokan igyekeznek nyaralót vásárolni a Balatonnál, miközben az árak az utóbbi években a magyar tenger partján is nagy mértékben emelkedtek.

Szántódon jelenleg 1,3 millió Ft/nm átlagáron lehet vásárolni ingatlant, de drágák az ingatlanok Balatonfüreden, Siófokon, Fonyódon, Tihanyban, Balatonföldváron is, ezeken a településeken az átlag négyzetméterár 600- 700 ezer Ft felett van.

A Velencei-tó is kedvelt célpont: Gárdonyban 345 ezer Ft/nm, míg Velencén 467 ezer Ft/nm áron mennek az ingatlanok.

A nyaraló vásárlása esetén fokozattan figyelni kell arra, hogy a kiszemelt ingatlan tulajdoni lapján milyen övezeti besorolás, rendeltetés szerinti jelleg szerepel.

Az ingatlan lehet lakóház, üdülő, hétvégi ház, vagy gazdasági épület. Utóbbi nagyban befolyásolja a hitelfelvételnél a lehetőségeket, ahogyan azt is mennyire lehet beépíteni az ingatlant.

Nyaralóra a CSOK-ot sem lehet igénybe venni

A besorolástól függően nem minden bank finanszírozza meg a nyaralót. A legfontosabb, hogy a tulajdoni lapon mi szerepel, illetve a megvásárolt ingatlannak lakhatónak kell lennie, tehát szobának, fürdőnek, konyhának és állandó fűtésnek is kell benne lennie.

Arra is fel kell készülni, hogy valószínűleg nagyobb önerő kell egy nyaraló megvételéhez, mert a finanszírozási arány alacsonyabb ezeknél az épületeknél, és várhatóan a bankok magasabb kamattal számolnak.

Nyaralók esetében a biztosítás is magasabb.

Akár saját használatra, akár befektetés céljából történik a vétel, mindenképp érdemes körültekintően eljárni, megfelelően tájékozódni. A megfelelő tájékozottság sok bosszúságtól kímélheti meg a vevőt.

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik