Gazdaság

A kutyának sem kell már a gyorsan változó kamatozású lakáshitel

Nemrégen még óriási sztár volt, aki lakáshitelt vett fel, az az éven belüli (3 vagy 6 hónapos) kamatperiódusú kölcsönt igényelt. Mostanra azonban alig vannak, akik ilyent vesznek fel.

A Bankráció összeállításából az derül ki, hogy a kockázatos, változó kamatozásúak aránya

  • a korábban felvett jelzálog- és lakáshiteleknél még jelentős, több mint 50 százalékos a részesedésük.
  • Azonban a tavaly (az első 11 hónapban) felvett kölcsönöknek csupán a 16 százaléka volt ilyen,
  • a novemberben felvetteknek meg csak a 6 százaléka.

Ez két tényezőnek köszönhető. Egyrészt a biztonságosabb, legalább 5-10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata, THM-je közelebb került a változó kamatozású hitelekéhez, főként azért, mert a jegybank erőteljesen ösztönözte a bankokat a hosszabb kamatperiódusú hitelek nyújtása érdekében. Bevezették a minősített fogyasztóbarát hitelt, ez még kedvezőbbé tette a hosszabb időszakra változatlan törlesztőrészletet kínáló kölcsönt. Másrészt októbertől szigorúbb szabályok léptek életbe a változó kamatozású lakáshitelek felvételére. (Amúgy van lehetőség lecserélni, kiváltani a rövid kamatperiódusú hitelt hosszabb kamatperiódusúra.)

Amúgy összességében őrült tempóban veszik fel az emberek a lakáshiteleket. Tavaly az első 11 hónapjában a bankok 793 milliárd értékben kötöttek újlakáshitel-szerződéseket, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Az újonnan felvett lakáshiteleknél az 5-10 évig fix törlesztést garantáló konstrukcióknál következett be a legjelentősebb növekedés a múlt év első 11 hónapjában: 123 százalékkal 275 milliárd forintra nőtt a teljes összeg. Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshitelek összege 70 százalékkal 332 milliárd forintra emelkedett.

Kiemelt kép: Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan a XIII. kerületben. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik