Otthon

Így válasszunk tökéletes nyílászárót

24.hu
24.hu

2018. 10. 18. 12:15

A körültekintés és a tudatosság a legfontosabb szempont.
Korábban a témában:

Amennyiben lecserélnénk elavult ablakainkat és ajtóinkat, mindenképp érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk, mielőtt meghozzuk döntésünket. Bár a nyílászárók gondos kiválasztása egész évben növeli otthonunk energiahatékonyságát és biztonságát, a hideg idő közeledtével még inkább kiemelt jelentőségű, hogy az elillanó hőt minimalizáljuk.

Az első és legfontosabb a funkcionalitás

– vallják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint helyiségenként eltérő anyagú és kivitelű nyílászárókra lehet szükség. A nappaliban a többrétegű fa és műanyag ablakok egyaránt tökéletes választás lehetnek, a fürdőszobába azonban már érdemes olyat választani, amelyik jobban tűri a párás körülményeket, sőt, még a kondenzációs vizet is hatékonyan elvezeti.

Más szempontok kerülnek előtérbe, ha a tetőtérbe vagy éppen a gyerekszobába választunk nyílászárót, hiszen míg előbbinél a hőtartóképesség is nagyon fontos, addig utóbbi esetében a biztonság az elsődleges

– teszik hozzá.

A funkcionalitás azonban csupán egyetlen tényező a sok közül, hiszen az sem mindegy, milyen alapanyagú nyílászárót választunk. A fa ajtók és ablakok kétségkívül esztétikusabbak, mint a műanyagok, és bár kicsit drágábbak, kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, valamint rendkívül tartósak is. Azonban folyamatos odafigyelést és karbantartást igényelnek, hiszen időről időre felületkezelnünk kell mind az ablakokat, mind pedig az ajtókat annak érdekében, hogy ne vetemedjenek el és megtartsák azokat a jó tulajdonságaikat, amelyek miatt rájuk esett a választásunk.

A műanyag nyílászárók ezzel szemben azon túl, hogy nagyon jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, még különösebb törődést sem igényelnek, hiszen nem szükséges folyamatosan gondoskodni minőségük megőrzéséről, ráadásul könnyen tisztíthatók, ugyanakkor tartósak is

– mutatnak rá az újHÁZ Centrum szakértői. Hozzáteszik: érdemes odafigyelni arra is, hogyha a műanyag kivitel mellett döntünk, akkor a kiválasztott termékek legalább ötkamrásak legyenek, keretvastagságuk pedig haladja meg a 70 millimétert háromrétegű beépített üveg mellett. Ezek az alaptulajdonságok tudják garantálni a nyílászárók fokozott hőszigetelő képességét, ezzel párhuzamosan pedig a valódi rezsicsökkenést.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a garancia kérdését sem, hiszen egyes gyártók csupán 2-3 év, míg mások akár 10 év jótállást is vállalnak. Ez azonban a legtöbb esetben csak akkor érvényesíthető, ha a nyílászárók karbantartási feladatai el vannak végezve. Éppen ezért az ablakok és ajtók vásárlásakor ne csak arról tájékozódjunk, milyen szavatossági idő érvényes rájuk, hanem arról is, hogy milyen feltételek mellett valósulhat meg a jótállás. Ha ezt nem tesszük meg, könnyedén előfordulhat, hogy az esetleges kárt később kénytelenek leszünk magunk viselni, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetjükmindezt.

Arra biztatunk mindenkit, hogy vásároljanak maximális körültekintés és tudatosság mellett. Ismerjék fel, hogy van, amin nem éri meg spórolni, és ilyen a nyílászárók cseréje is. Ha hosszú évtizedekre kívánunk gond nélkül ablakot és ajtót választani, akkor döntsünk a jó minőségű, kicsit drágább darabok mellett. Amennyiben pedig bizonytalanok lennénk, kérjünk szakembertől tanácsot

– húzzák alá az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.