Otthon

9 hely a lakásban, amit sose felejtsünk el kitakarítani

A részletek nagyon fontosak az életben. Elég csak egy házra gondolni, amely bár tisztának tűnik, valójában nem az. Nem mindig elég a pókhálós sarkok, az ujjlenyomatos ablaküveg vagy a hajszálakkal megtömött lefolyó kitisztítása. Ha a legapróbb dolgoknak is figyelmet szentelünk, akkor pazar rendet varázsolhatunk otthonunkban, és ez a közérzetünkre is hatással lesz.

Ha legközelebb nagytakarításba kezdünk, akkor figyeljünk az alábbi, gyakran elhanyagolt pontokra is a házba. Aztán csak annyi a feladatunk, hogy kiélvezzük a makulátlan tisztaság érzését – persze csak a következő takarításig.

Kilincsek és fogantyúk

Ezekkel a tárgyakkal minden nap többször is érintkezünk, mégis ritkábban törüljük le azokat, mint mondjuk az étkezőasztalt. A kilincseket és a fogantyúkat fújjuk le ecettel és vízzel, majd határozott mozdulatokkal töröljük át egy ronggyal.

Lépcsőkorlát

Ha egyszer átszaladunk rajta vizes ronggyal, rögtön rájövünk, hogy sűrűbben kellene végrehajtani a műveletet. Maga a háztartásbeli horror az a pormennyiség, ami a korláton megragad.

Függönyök

A függönyök természetükből és elhelyezkedésükből fakadóan sok mocskot magukba szívnak az idők során. Függően a súlyától, előbb porszívózzuk át, majd dobjuk a mosógépbe. Ugyanez vonatkozik a zuhanyfüggönyökre is. Vásároljunk inkább szövetből készült darabot a műanyag helyett, és alkalmanként mossuk ki. Használat után mindig hagyjuk megszáradni, ezzel megakadályozva a penész megjelenését.

5 igénytelen növény, ami feldobja a fürdőszobát
Mivel a fürdőszobában a legnedvesebb a levegő, a növények itt fejlődnek a leginkább, feltéve, ha elegendő fényt kapnak.

Lámpaernyők

Ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, undorító látvány tárul majd elénk. Függetlenül attól, hogy asztali vagy fali lámpáról van szó, rendszeresen át kell törölni száraz ruhával.

A kuka körül

Ez egy mocskos terület, ami kiemelt figyelmet érdemel. Az ételmaradékok könnyen a szemeteszsák mellé eshetnek, ezért ürítéskor mossuk át az egészet, és szagtalanítsuk szódabikarbónával, ha szükséges.

Mennyezeti ventilátorok

A ventilátorok tetejét lehetetlen látni alulról, ezért könnyű ráfelejteni. Pedig a hetek, hónapok alatt megragad rajta az olajszag (ha a konyhában van) és a por, aztán az egész szépen szétszóródik, ha beindítjuk a szerkezetet. Érdemes mosogatószert használni a takarításához.

5 nyomós érv, miért vegyük le a cipőt otthonunkban
Utána jártunk, miért érdemes már a bejárati ajtónál megszabadulnunk a lábbeliktől.

A mosdó alatt

A mosdó alváza egy valóságos szemétcsapda. Nem véletlen, hogy a profi takarítóbrigádok itt kezdik a munkát. Tisztítsuk meg a csap és a mosdó alatti területeket a konyhában és a fürdőszobában is.

Keretezett festmények, fotók

Egy festmény vagy egy családi kép tökéletesen mutat a falon, de fontos időnként letakarítani azokat, főként a tetejüket és az üveg felszínét. Könnyen porosodnak.

A takarítófelszerelés

Az emberek többsége elfelejti megtisztítani azokat az eszközöket, amikkel takarítanak. Pedig nem árt, sőt, használ, ha szokássá tesszük, mert a következő alkalommal nem a koszos alkalmatosságokkal látunk majd hozzá a munkához.

(Kiemelt kép: MTI/Kallos Bea, Care2)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik