Tudomány
Close Up Of Worker In Restaurant Kitchen Cleaning Down After Service

Egészségtelenebb lehet a takarítás, mint eddig hittük

24.hu
24.hu

2018. 02. 19. 12:28

Egy új tanulmány szerint azok a nők, akik otthon vagy munkahelyükön rendszeresen használnak tisztítószereket, légzésfunkció-csökkenést szenvedhetnek.
Korábban a témában:

A Bergeni Egyetem szakértői egy európai légzőszervi felmérést vizsgáltak, így mintegy 6 200 alany adatait tanulmányozhatták – számol be a Science Daily. A résztvevők átlagéletkora a felmérés kezdetekor 34 év volt, az alanyok egészségi állapotát pedig további 20 éven át monitorozták.

Míg a tisztítószerek asztmára gyakorolt rövid távú hatása egyre jobban dokumentált, nem ismerjük a hosszú távú hatásokat

– mondta Cecile Svanes, a Bergi Egyetem egészségügyi szakértője és a vizsgálat vezetője.

Jól ismert tény, hogy a tisztításhoz használt vegyületek minden alkalmazással apró, de mérhető sérüléseket okoznak a tüdőben. A csapat azt feltételezte, hogy az évek múlásával a helyzet még rosszabb lehet, és jelentősen csökkenhet a tüdőfunkció.

A kutatók az alanyok adatait vizsgálva több csoportot is kialakítottak. Az elsőbe az otthonukban rendszeresen tisztítószereket használó, a másodikba a takarítóként dolgozó, a harmadikba pedig a tisztítószereket kerülő nők kerültek.

Az eredmények alapján a tisztítószerek használata kimutathatóan hatott a tüdő egészségére. Az első csoportban évente 3,6; míg a másodikban évente 3,9 milliméterrel gyorsabban csökkent az egy másodperc alatt mért erőltetett kilégzési térfogat.

Az erőltetett vitálkapacitásnál – azaz a maximális erőltetett belégzést követő maximális erőltetett kilégzés térfogatánál – még látványosabb volt az eltérés. Az otthonukat tisztító nőknél évente 4,3; míg a takarítóknál évente 7,1 milliméterrel gyorsabban csökkent az érték.

Az elemzés arra is rávilágított, hogy az első csoportban a nők 12,3 százaléka; a másodikban 13,7 százaléka; a harmadikban viszont csupán 9,6 százaléka volt asztmás.

A vizsgálat során a szakértők kiszűrték azokat a faktorokat, melyek befolyásolhatták volna a kutatás végkimenetelét. Ilyen tényezők a dohányzás, az iskolai végzettség és a testsúly.

A csapat becslése alapján a takarítónők nagyjából olyan légzésfunkció-romlást tapasztaltak, mintha évi 20 doboz cigarettát szívtak volna el.

A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények hátterében a légzőszervek nyálkahártyáján jelentkező irritáció áll. A tisztításhoz használt vegyületek feladata alapvetően az, hogy fertőtlenítsék a különböző felületeket, így nem meglepő, hogy a tüdőben való megjelenésük problémákat okoz.

A csapat az elemzés során nem tudott hasonló eltéréseket kimutatni a férfiaknál. Ennek egyik oka az lehet, hogy a mintában kevés olyan férfi volt, aki takarítóként dolgozott. Igaz, a vizsgált nők közt is csak kevés olyan akadt, aki otthon sem használt tisztítószereket.

A kutatók azt javasolják, hogy csupán akkor használjunk vegyszereket a takarításhoz, ha valóban szükséges – sok esetben egy mikroszálas rongy vagy szivacs és némi víz is megteszi.

Az eredmények alapján az egészségügyi szakértőknek érdemes lehet szigorítaniuk a tisztítószerekre vonatkozó előírásokon.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.