Otthon

Ilyen luxusjurtából kevés van a világon

24.hu
24.hu

2018. 07. 09. 15:40

Csak formájukban emlékeztetnek hagyományos társaikra.
Korábban a témában:

A jurta a vándorló nomádok, a honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete volt. A nagy állattartó közösségekhez köthető életforma során alakult ki ez a rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, sátorszerű építmény. A jurta jelentősége abban állt, hogy szétszerelve könnyen tovább lehetett vele vándorolni, ami az évszakok változása által meghatározott sztyeppei életmód a költözködés szempontjából rendkívüli fontossággal bírt.

Ma már egyre többen vannak, akik ideiglenesen vagy akár életvitelszerűen is szeretnének jurtát építeni, illetve építettek is. Ezek természetesen modernebbek őseink lakóépületeinél, minőségükben is korszerűbbek. Olyan azonban, mint a Homokhátságban, a Homoki Lodge területén található, kevés van a világon. A Csongrád megyében elterülő komplexum a luxusjurtákkal együtt két éve bekerült a világ legjobb rusztikus szálláshelyei közé – és nem is érdemtelenül.

Ruzsa, 2015. június 30.
Egy luxusjurta belseje a Homoki Lodge kempingben Ruzsán 2015. június 30-án. A Csongrád megyei községben az osztrák Birgit és Oliver Christen luxusjurtákból álló kempinget nyitott.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A homokhátsági jurták legfeljebb formájukban emlékeztetnek hagyományos társaikra

A hét darab, 24-31 négyzetméter alapterületű jurta padlófűtéses, légkondicionált, tusolóval vagy pezsgőfürdős káddal és minibárral felszerelt, a tetejükön lévő nyílás – ami a honfoglalás előtti magyarok esetében a jurta közepén elhelyezett tűzhely égésgázainak erltávozására szolgált – itt gombnyomásra nyitható, és azon keresztül megcsodálható az éjszakai csillagos égbolt.

Ruzsa, 2015. június 30.
Egy luxusjurta belseje a Homoki Lodge kempingben Ruzsán 2015. június 30-án. A Csongrád megyei községben az osztrák Birgit és Oliver Christen luxusjurtákból álló kempinget nyitott.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Homoki Lodge az angol glamorous és a camping szavak összevonásával létrehozott glamping szóval jelölt filozófiát követi, amely a szállás nyújtotta kényelemre és élményre helyezi a hangsúlyt. A fotókat elnézve erről egy pillanatig sem lehet kétségünk, az pedig külön öröm, hogy az osztrák házaspár által üzemeltetett hely bárki számára elérhető.

Kiemelt kép: Homoki Lodge

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.