Otthon

Ilyen luxusjurtából kevés van a világon

Csak formájukban emlékeztetnek hagyományos társaikra.

A jurta a vándorló nomádok, a honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete volt. A nagy állattartó közösségekhez köthető életforma során alakult ki ez a rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, sátorszerű építmény. A jurta jelentősége abban állt, hogy szétszerelve könnyen tovább lehetett vele vándorolni, ami az évszakok változása által meghatározott sztyeppei életmód a költözködés szempontjából rendkívüli fontossággal bírt.

Ma már egyre többen vannak, akik ideiglenesen vagy akár életvitelszerűen is szeretnének jurtát építeni, illetve építettek is. Ezek természetesen modernebbek őseink lakóépületeinél, minőségükben is korszerűbbek. Olyan azonban, mint a Homokhátságban, a Homoki Lodge területén található, kevés van a világon. A Csongrád megyében elterülő komplexum a luxusjurtákkal együtt két éve bekerült a világ legjobb rusztikus szálláshelyei közé – és nem is érdemtelenül.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A homokhátsági jurták legfeljebb formájukban emlékeztetnek hagyományos társaikra

A hét darab, 24-31 négyzetméter alapterületű jurta padlófűtéses, légkondicionált, tusolóval vagy pezsgőfürdős káddal és minibárral felszerelt, a tetejükön lévő nyílás – ami a honfoglalás előtti magyarok esetében a jurta közepén elhelyezett tűzhely égésgázainak erltávozására szolgált – itt gombnyomásra nyitható, és azon keresztül megcsodálható az éjszakai csillagos égbolt.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Homoki Lodge az angol glamorous és a camping szavak összevonásával létrehozott glamping szóval jelölt filozófiát követi, amely a szállás nyújtotta kényelemre és élményre helyezi a hangsúlyt. A fotókat elnézve erről egy pillanatig sem lehet kétségünk, az pedig külön öröm, hogy az osztrák házaspár által üzemeltetett hely bárki számára elérhető.

Kiemelt kép: Homoki Lodge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik