Otthon

Józan paraszti ésszel tervezték meg az ódon gyimesi házat

24.hu
24.hu

2017. 07. 03. 08:14

Így működik tökéletesen a népi okosság logikája.
Korábban a témában:

A Gyimesfelsőfok közelében lévő, a képen látható parasztház tornácának a méretezése újabb kiemelkedő példája a népi okosságnak, a józan paraszti észnek – olvasható a Térrendezés magyarul Facebook-oldalon.

Ahhoz, hogy megértsük, néhány dologgal tisztába kell lennünk. A hosszúházat – eltérően a jurtától és az egysejtű háztól – nem keletre, hanem délre tájolták – hívják fel a figyelmet.

A józan paraszti ész logikája

Hogy télen a Nap melegét minél inkább becsalják a házba, illetve, hogy nyáron minél kevésbé süthessen be, megfigyelték a Nap éves delelési szögét. Mint tudjuk, a nyári napfordulón delel a legmagasabban és a téli napfordulón a legalacsonyabban. A tornác és az eresz szélességét ezért úgy határozták meg, hogy télen az alacsonyan delelő Nap fénye az ablakokra és a bejáratra essen, nyáron a viszont magasan delelő Nap árnyékot vessen rájuk.

Ha megfigyelik a fotón, ahol nem sérült a tető héjazata, az árnyék közel egyvonalban van az ablakok alsó síkjával, és még nincs dél – írják.

A mai, modern építészetben is alapvető a helyesen tájolt épület, melynek fűtési és hűtési rezsije, azaz energiaköltsége is jóval alacsonyabb lehet, mint egy rosszul tájolt épületé. Ha figyeljük a természetet, és ha alkalmazkodunk hozzá, akkor az besegít a téli fűtésbe, vagy a nyári klimatizálásba is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.