Otthon

GMO-mentesek a magyar petúniák

A tavalyi botrányban több német és holland nemesítő-forgalmazó cég volt érintett.

A petúnia egyike a legkedveltebb egynyári virágoknak, amely tavasztól késő őszig nyitja tölcsér alakú fehér, rózsaszínű, lila, piros, olykor telt virágú vagy bodros szirmú virágait.

2017: botrány külföldi nemesítőknél

2017 tavaszán a petúnia transzgenikus érintettsége nagy megdöbbenést keltett a dísznövénytermesztő szakmában, ugyanis engedély nélkül hoztak forgalomba számtalan, idegen gént hordozó petúnia fajtát. Az incidens véletlenül derült ki.  A tavalyi botrányban szereplő több német és holland nemesítő-forgalmazó cég úgy nyilatkozott, hogy azóta a petúnia fajta-szortimentjüket független laboratóriumokkal megvizsgáltatták és megtisztították a GMO-s fajtáktól.

Fotó: Pixabay

2018: megnyugtató vizsgálati eredmények

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Európai Unió ajánlása alapján 2018-ban is folytatta a petúnia szaporítóanyagok GMO ellenőrzését Magyarországon.  A NÉBIH szúrópróbaszerű mintavételei arra irányultak, hogy a hatóság továbbra is biztosítsa a hazai petúnia-termesztés GMO-mentességét. Az ellenőrzéseket a NÉBIH vezetésével és útmutatói alapján a növénytermesztési hatáskörben eljáró járási hivatalok végezték. Az ellenőrzés 2018. február elején kezdődött a szaporítóanyag-behozatallal foglalkozó nagykereskedőknél, majd április-májusban folytatódott a termesztőknél és a kiskereskedelmi forgalmazóknál. A felügyelők összesen 145 tételt mintáztak meg, amelyek között 122 különböző petúniafajta szerepelt.

Fotó: Pixabay

A vizsgálat kimutatta, hogy az ellenőrzött üzemek felhagytak a 2017-ben GMO-snak bizonyult fajták termesztésével. A laboratóriumi vizsgálat is megnyugtató eredménnyel zárult, egyik tételben sem mutattak ki géntechnológiai módosítást.

Petúnia

A petúnia egyike azon egynyári növényeknek, amelyek könnyen fejlődnek és aránylag kevés gondozást igényelnek. Kedvelik a napfényt, a nedves, jó vízelvezetésű talajt és a gyakori öntözést. Petúniát lehet termeszteni kerti ágyásban, konténerben, akasztós virágtartóban, erkélyládában vagy akár a lakásban is. 1990 óta szaporítják, mint egynyári, azóta rendkívül gyorsan ismert és népszerű balkonnövénnyé vált.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik