Otthon

Balzsam a léleknek a pihentető pergola

Családi, baráti összejövetelekre is ideális helyet biztosít.
Fotó: lawn-master.com

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban előszeretettel használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához, a ma modern embere pedig szívesen nyúl vissza eleink praktikus, környezetbarát megoldásaihoz.

Fotó: recunlimited.com

Így készítik

A pergolák vázát leggyakrabban fagerendákból készítik. A függőleges tartóoszlopokra helyezik a keresztgerendákat, azokra a tetőelemeket, melyek a legtöbb esetben gerendából vagy élére állított deszkapallóból készülnek. A tetővázra gyakran különböző növényeket futtatnak fel, vagy szabályozható árnyékoló berendezéseket szerelnek rá.

Fotó: recunlimited.com

Különleges kültéri látványelem

A pergola egy szabadtéri, többnyire kerti helyet alakít ki valami különlegessé, annak biztosan gyönyörű látványeleme lesz. Megépítésének elsődleges célja, hogy helyet teremtsen a szabadtéri pihenésnek, családi programoknak, vacsoráknak és baráti összejöveteleknek. A pergola nagy előnye, hogy akár meleg, akár esős időben is alkalmas helyül szolgál a társasági időtöltésre, vagy akár egy magányos, nyugtató pihenésre. Ma az sem ritka, hogy például kültéri szobát alakítanak ki a pergola alatt.

Az innovatív megoldásoknak köszönhetően napjainkban már választhatunk pergolát műanyag vagy alumínium kivitelben egyaránt.

Pergola vásárláshoz és házilagos készítéshez egyébként az interneten tengernyi ajánlatot és praktikát találunk.

Egyet azért ne feledjünk: az ápolt pergola „karbantartása” lényegesebb munkaigényesebb, mint egy egyszerű napernyőé, igaz a kettő esztétikai hatása is nagyon távol van egymástól.

Kiemelt kép: diynetwork.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik