Eljött a levendulavirágzás, helye van a nyári kulináris kalandozásokban!
Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők az év gyógynövényének, a levendulának a felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában. Nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük mit, hogyan készíthetünk el belőle házilag!
Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában. Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa ebben segít most.
- A gasztronómia világában a növény virágát és a levelét is használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény. (Az illóolaj készítéséhez viszont a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe és vízgőz desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású.)
- A növényt még teljes elnyílás előtti állapotában érdemes leszedni, mert így a virága könnyen ”lemorzsolható”.
- Fontos az is, hogy hosszú szárral érdemes leszedni, mert azzal visszavágjuk a növényt is, és a szárról leszedhető a levele és a virága, mely hasznosítható a konyhában.
- Főzés és sütés felhasználása előtt a növényt érdemes leöblíteni.
A konyhában felhasznált levendula lehet friss és szárított is: a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából, úgy hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk.
- lekvárt, zseléket készíthetünk belőle, de akár hozzápárosíthatjuk pl.: eper és a sárgabarack lekvárokhoz is
- szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van
- szirupként a levendulából nyáron limonádé készíthető, de akár ízesíthető vele a kávé vagy meglocsolható az amerikai palacsinta is
- nagyszerű kisfröccs is készíthető vele, mely igazi nyári szomjoltó
- tökéletes az ízharmónia csokoládékba és bonbonokba főzve
- édességként gyerekek kedvence lehet a levendulás nyalóka ás a fagylalt
- virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk
- süthetünk például linzeres kekszeket, melyeknek díszítése lehet a levendula
- főznek levendulás sört, de népszerűek a gyümölcspálinkák levendulakivonattal ízesítve
- salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe tesszük és hozzáöntünk olívaolajat vagy almaecetet
- levendulás mézeskalács süthető, cukorszirupos dekorációval
- húsokhoz és halakhoz is remek párosítás vagy akár egy provence-i fűszerkeverék részeként, kifejezetten ajánlott mediterrán ragukhoz, vagy például mézes kacsamellhez
- szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál
- házi levenduláscukor készíthető, ha egy üveg porcukorba vagy kristálycukorba helyezünk egy szálat
Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni. A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.
És akkor jöjjön néhány kipróbált és bevált levendulás recept a Tihanyi Levendula Manufaktúra ajánlásával.
Egy különleges hűsítő aperitif
A levendula virágrészét vágjuk ollóval 2 cm-es darabokra majd tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartó mélyedéseibe. Öntsük fel prosecco-val és fagyasszuk meg. Szervírozáskor hosszú poharakba öntsünk narancslét és tegyünk belőle 3-4 (vagy bármennyi) jégkockát!
A nyár kincsei egy zamatos frissítőben
Elkészítés: 10 perc
Adag: 4 személy
- 600 g görögdinnye
- 6 cl levendula szirup
- 4 cl muskotályos bor
- 200 gr eper
- 1 leveseskanál friss levendula virág
Vágjuk a dinnye húsát kockára, majd mixeljük a levendula sziruppal és a muskotályos borral. Öntsük egy mély tálba és a szintén feldarabolt epret tegyük hozzá. Szórjuk meg levendulavirággal, óvatosan keverjük össze és hűtsük le. Szervírozáskor díszítsük friss vagy kandírozott levendulavirággal!
Levendulaszirup készítése
- 1 rész víz
- 2 rész cukor
- 1/4 csésze friss levendulavirág
Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetjük míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendula virágot és 2-3 percig lassan forraljuk. Átszűrjük és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.
A desszertek ízletesen ízléses dekorációja: kandírozott levendula
- 10-20 szál levendula
- 1 db tojás fehérjéje
- 1 ek víz
- 2 ek finom kristálycukor vagy porcukor
A tojásfehérjéhez öntjük a vizet és kissé felverjük. A levendula szárát egy kis rész meghagyásával vágjuk le, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor. A virágot könnyedén mártsuk bele a tojásfehérjébe majd hagyjuk lecsepegni a felesleget. Finoman hempergessük meg a cukorban majd tegyük rácsra vagy sütőpapírra és napos helyen szárítgassuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot.