Otthon

Burjánzó muskátlit szeretnénk? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

A muskátli gondozását kezdők is könnyen elsajátíthatják. Az alábbiakban felsoroljuk a lényeges tennivalókat.

A muskátli sokak kedvence, de ahhoz, hogy teljes pompájában élvezhessük egész nyáron, jó tudni gondozásának fortélyait. A muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik, így hozzászokott a meleghez és a szárassághoz, de itthon sok mindentől függ, mennyi vizet és gondozást igényel egy cserép muskátli- olvashatjuk a Kertvarázs oldalán.

  • A muskátli imádja a napot, de gondoskodnunk kell a számára a megfelelő vízről, és tápanyagról is. Ha egyfolytában tűzi a nap, nem tesz jót neki. Olyan helyet válasszunk, hogy pár órát félárnyékban legyenek a cserepek.
  • Nagyon fontos a láda kiválasztása. Mindegyik muskátlifajta erőteljesen növekszik, a földnek nyár közepén már jelentős mérető növényt is meg kell tartania, és két öntözés között vízzel ellátnia. Minél nagyobb ládát választunk, annál kényelmesebb ágyat készítünk növényünknek. A kisméretű, sötét láda a kánikulai napokon átforrósodik, szinte megsül a muskátli gyökere.
  • Nyári hőségben akár naponta kétszer is megöntözhetjük a növényeket, de a napközben a felmelegedett talajra soha ne öntsük hideg vizet, mert a felmelegedett gyökerek könnyen kiégnek. Ha lehet, állott vizet használjunk. A legjobb az esővíz, amit közvetlenül a  tövéhez öntsünk, így egyből fel tudja szívni. Szintén rossz hatással van a növényre, ha a szirmok közé kerül az öntözővíz, mert azok így barnulni kezdenek.
  • A frissen átültetett növényeknél, mindig hagyjuk a földet kissé kiszáradni a két öntözés között, főleg tavasszal. Miután a gyökerek már jól átszőtték a cserepet, már több vizet adhatunk a muskátlinknak.
  • Ha nem szeretnénk, vagy valamilyen okból nem tudjuk naponta öntözni, akkor ültessük be őket minél nagyobb földtömegbe, mert így lassabban szárad ki a talaj a növények körül.
  • A már beállt a növényeket hetente tápoldatozzuk.
  • Az elnyílt virágokat minden héten szedegessük le, így újabb virágzásra adunk esélyt a töveknek. Futók esetén havonta egyszer vágjuk vissza a hajtásokat.
  • Jó hír, hogy a muskátli levélzetének illata jellegzetes, így a szúnyogok, legyek nem kedvelik. Ha a szúnyoghálót nem is helyettesíthetjük muskátlival, csökkenthetjük a lakásunkba betörő kellemetlenkedők számát.
Fotó: pixabay.com

Hogyan tápozzunk?

Kezdetben olyan tápoldatot célszerű választani, ahol a nitrogén- kálium-foszfor aránya megegyezik. Az ilyen összetétel a hajtásnövekedést serkenti, de virágzik is a növény mellette. Az első virágok megjelenésétől viszont célszerű kálium túlsúlyosra áttérni, mert igaz, hogy valamivel lassul a növekedés, de több, dúsabb lesz a virágzás és ellenállóbb lesz a növény az időjárással szemben.

Természetes tápok az egészséges és virágzó növényekért

A csodaszép növények titka általában a tápanyagban keresendő. Ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű “táplálék” a növények számára, akkor nem lesz olyan a növekedés, és a szépségük sem.

  • Bármilyen lágyszárú zöld növény vízben való erjesztése után a növényben található tápanyagok átkerülnek az oldatba, és így az erjesztett lé mint trágya használható, hacsak az illető növény nem tartalmaz valami növekedésgátló, vagy mérgező anyagot. A legelterjedtebb hármas az a csalán, fekete nadály és mezei zsurló.
  • A gyermekláncfűből készült lé a növények fejlődést serkenti, a fekete nadály lének a kálium tartalma kiemelkedő a többihez képest.
  • Ha aszpirines vízzel locsoljuk le a növények levelét, megerősíthetjük és elkerülhetjük a betegségek kialakulását. Egy szemet kell 1 liter vízben feloldani, és havonta egyszer kezelni vele a növényt.
  • Az aloe vera kifacsart leve is csodákra képes. 1 evőkanál levet keverjünk 1 liter vízbe, és azzal öntözzük gyengélkedő virágainkat.
  •  A banánhéj foszforban, magnéziumban és káliumban is gazdag, és ezekre az ásványi anyagokra a növényeknek is nagy szükségük van. Vágjuk fel kis darabokra a banánhéjat és ássuk bele a virágcserépben lévő földbe.

Címlapfotó: pixabay.com

A romantikus kert és balkon titka a murvafürt
Mediterrán életérzést varázsol mindennapjainkba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik