Otthon

Fokozott törődést igényelnek otthonunk növényei a kánikulában

A nyári nagy melegektől nem csak mi szenvedünk, hanem balkon- és kerti növényeink is.

Növényeink komoly veszélyben lehetnek a kánikulában, ezért a kirívóan meleg időszakban fokozottan vigyázzunk rájuk, és alakítsuk a gondozási teendőket az extrém körülményekhez.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök blogjában hasznos tanácsokat ad a kánikulai növényápoláshoz.

Fotó: 4evergrennlawnservice.com
  • A kerti növények esetében a dühöngő kánikulai napokban a kora reggeli, vagy az esti órákra időzítsük az öntözést.
  • A legtöbb növény a kánikulában hálás lesz a természetes csapadékot imitáló esőztető öntözésért, mely során a szórófejet felfele irányozva nedvesítjük kedvenceinket.
  • – A pázsitot  – ha máshogy nem megoldható – akár napközben is öntözhetjük, de csak kisebb adagokban juttassuk ki a vizet, nem szabad, hogy tócsák képződjenek a fűfelületen.
  • Ritkábban alkalmazott, de bevethető metódus a kánikulai takarás. A legforróbb pár napban például az érzékenyebb örökzöldeket takarással is védhetjük a tűző napsugarak ellen, amihez például egy vékony, fehér vászonlepedő tökéletesen megfelel.
  • A forró napokban, hetekben a füvet ne nyírjuk katonásan rövidre, a hosszabb szálak természetes módon árnyékolják a töveket, így a tűző nap ártalmaitól és a talaj gyors kiszáradásától is megóvhatjuk pázsitunkat!
  • A balkonon tartott cserepesek is veszélyben vannak a nagy hőségben, edényeik térfogata ugyanis kicsi, ezért földjük gyorsan átforrósodhat, kiszáradhat. A balkonnövények esetében is alkalmazzuk a kora reggeli és esti öntözési időszakokat, valamint sokat segíthetünk növényeinknek mulcsolással.
  • A sötét cserepeket fehér papírlappal, vászondarabokkal burkoljuk be, ezzel is késleltethetjük a közeg felmelegedését.
  • A páraigényes balkonnövényeket állítsuk párologtató tálcára. Egy műanyag tálcára terítsünk szét zúzott követ, apró kavicsot, majd öntsük fel a peremig vízzel a tálcát, végül erre helyezzük el a cserepeket.
  • Az erős napsugarakra érzékeny balkonnövényeket helyezzük takarásba, de az egész erkélyt árnyékolhatjuk egy vászonlepedővel, vagy egy pár ezresért kapható napvitorlával a forró napokban.

Kiemelt kép: serenataflowers.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik