Otthon

A kerti gyep a kánikulában is élni akar

A nagy hőségben különösen fontos az odaadó gondozás.

A nyári hónapokban a kertbarátok körében különösen sok kérdést vet fel a gyep gondozása, a fű nyírása. Nagyobb mennyiségű lehullott csapadék esetében gyakrabban kel füvet nyírni, de ha van lehetőségünk a rendszeres öntözésre, akkor is ugyanezt kell tennünk.

A nagy melegben kéthetenként, de akár hetenként is lenyírhatjuk a füvet, különösen akkor ha öntözzük. Ilyenkor emeljük a tarlómagasságot 7-8 centire, mert így a fűszálak saját magukat árnyékolják, és kedvezőbb mikroklíma alakul mi közöttük.

A szakemberek tökéletes gyepápoláshoz adott tanácsait érdemes megfogadni.

Nyesedékmulcs, mint tápanyag

A nyár folyamán egy-két alkalommal megtehetjük azt is, hogy fűgyűjtő tartály nélkül járatjuk végig a fűnyíró gépet a területen, de csak akkor, ha a nyesedék szálhosszúsága 1-2 centinél nem nagyobb. A fűszálak között hagyott kis mennyiségű nyesedékmulcs visszatartja a nedvességet, és némi tápanyagot is pótol a talajba. Ha azonban túl gyakran túl hosszú fűszálakat hagyunk a gyepen, akkor összetömődik, nemezessé válik, és elzárja a levegő, valamint a nedvesség útját a gyökerekhez. Amennyiben hosszabb időre magára hagytuk a gyepet, ne nyírjuk azonnal rövidre, hanem két-három nyírás alkalmával fokozatosan csökkentsük a tarlómagasságot. Minden fűnyírás után alaposan öntözzük be a területet.

Öntözés a hőségben

A nyári hőségben a gyepápolás másik sarkalatos pontja az öntözés. A gyepet bármilyen módszerrel, szórófejjel, esőztető berendezéssel, tömlővel öntözhetjük, lehetőleg az esti órákban. A párolgási veszteség sötétedés után a legkisebb. A kiszáradt, megkeményedett talajfelszínt öntözés előtt lyuggatással vagy hasogatással levegőztessük, hogy a nedvesség leszivároghasson a gyökerekhez. Nem elegendő azonban csak a felszínt átnedvesíteni, a nedvességnek le kell jutnia a talaj 20-30 centis rétegéig. Ehhez laza talajon egy-egy öntözés alkalmával 10-20 mm, kötött, agyagos talajon 30-40 mm vízmennyiségre van szükség négyzetméterenként. Körülbelül 5-6 naponként öntözzünk, nyírás után.

Tápanyag-utánpótlás is szükséges

A fű nemcsak vizet, de a többi kultúrnövényhez hasonlóan tápanyagot is igényel. A nyár folyamán a fenntartó műtrágyát az öntözés előtt szórjuk ki a területre. Használhatjuk erre a célra a rövid (2-3 hónapos) hatástartamú műtrágyákat. A műtrágyaszemcse burkolórétegének köszönhetően tápanyagai lassan táródnak fel. Átlagos dózisa négyzetméterenként 30-35 gramm, a nyár folyamán júliusig használható.

Kiemelt kép: 4evergrennlawnservice.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik