Ha a kereskedelemben kapható potpourri nem kedvünkre való, akkor mi is elkészíthetjük kedvenc kompozíciónkat. Két alapvető technika létezik: az egyik a száraz módszer, a másik a vizes módszer: mindkettő egyszerű és hatásos. Bármelyiket választjuk, az első lépés az, hogy felszerelkezünk kosárral és ollóval, és várjuk, hogy jöjjön egy száraz délelőtt, és a felszáradt harmatot követően elkezdhetjük a begyűjtést.
Szükséges összetevők
Virágok. A rózsa és levendulavirág mindig jó választás, mivel ezek nem csak illatosak, hanem volument is adnak. Más virágokat is választhatunk, mint például a jerikói lonc vagy a gyöngyvirág, de ezek hajlamosak „elveszni”, nem túl feltűnőek. Vannak olyan virágok is, amelyek nem különösebben illatosak, viszont nagyon élénk színű lesz tőlük a potpourri. Megemlíthetjük ezek között a körömvirágot, a maga erős narancsszínével, vagy az élénk kékjével kitűnő búzavirágot. Az apróbb virágokat egészben hasznosítjuk, a nagyobbakat pedig szedjük szét. Száraz rózsabimbókat kár lenne kihagyni, mert nagyon dekoratívak. Ezeket még bimbós állapotban szedjük le, lehetőség szerint több színből választva. A csokrot fejjel lefelé szárítsuk árnyékos, szellős helyiségben 1-2 hétig.
Aromás növények levelei. Kitűnő választás a bazsalikom és a menta, kakukkfű, de ezekből óvatosan tegyünk a potpourrihoz, mert erős illatuk elnyomhatja a többi virág illatát. Ha nagyobb leveleket választunk, akkor azokat morzsoljuk össze a készítés előtt, így még több illatot engednek ki magukból. A kisebb levelekhez ne nyúljunk, így még díszként is funkcionálhatnak.
Illatos fák. Fűszerek, cédrusfa vagy szantálfa forgácsa, gyökerek, mind jól kiszárítva és összedarálva vagy törve. Némelyik fűszert (például a fahéj rudacskákat, a csillagánizst, a szerecsendiót és a szegfűszeget) meghagyhatjuk egészben, mert úgy jobban mutatnak.
Gyümölcsdísz: A déligyümölcsöket nagyon vékonyan meghámozzuk úgy, hogy rajtuk maradjon a héj fehér része. A külső héjat spirál alakban vagy gerezdesen be kell vágni, és ki kell szárítani. Összetörve is használhatjuk. A boltokban kiszárított és kifényesített citrom-, narancs- és almaszeleteket is lehet kapni. Igen mutatósak és szép látvánnyal ajándékoznak.

Gondoskodjunk az illat megmaradásáról
Hogy biztosak lehessünk abban, hogy a virágok illata nem illan el túl gyorsan, akkor fixálókat kell segítségül hívnunk. Nagyon hatásos a nőszirom és az angyalgyökér gyökere: szárítsuk meg, törjük finomra, és adjuk a potpourrihoz, 1:4 vagy 1:5 arányban. Használhatjuk a különféle gyantákat is: tömjén, benzoéfa, mirha, keleti ámbrafa (1:8 arányban). A nagyszemű só is fixál, a nedves módszernél ezt használjuk.
Ami az illóolajakat illeti, igen hasznosak lehetnek a potpourri felfrissítésében: vigyázzunk, nehogy túl sokat tegyünk belőlük, mert az összes többi összetevőnek elnyomhatják az illatát. A legjobb fixáló olajok a római kamilla, a muskotályzsálya és a szantálfa.

Hozzávalók: 20dkg levél és virág, 6 csepp illóolaj, fixáló
Miután összegyűjtöttük a virágokat és a leveleket, szétterítjük őket a szokásos hálón, és a szokásos szellős, árnyas helyiségben tökéletesen kiszárítjuk. Amikor kiszáradtak, betesszük egy fedeles edénybe, és azonnal összekeverjük a fixálókkal és az illóolajokkal.
Nyári citrom illat
Hozzávalók: 20 dkg vegyes virág (citrom, rózsa, cickafark), és citromillatú levél (citromillatú vasfű, közönséges citromfű, citromillatú kakukkfű, citromillatú muskátli ), jó félkanálnyi reszelt citromhéj, 4 dkg apróra zúzott nősziromgyökér, 6 csepp indiai citromfű olaj.
A hozzávalókat összekeverjük, és egy igazán frissítő üde, nyári illatot varázsolhatunk otthonunkba.