Belföld

Már szavazhatnak az emberek, de a kampány tilos

Éjfél óta kampánycsend van. Szavazni reggel hattól lehet este hétig.

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az önkormányzati és kisebbségi választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte vasárnap reggel fél 7-kor az Országos Választási Iroda vezetője. A több mint 12 ezer szavazókörben rendben megkezdték a munkát, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat – mondta Sári Miklós.

Az önkormányzati képviselők választására több mint 10.700 szavazókör áll a voksolók rendelkezésre, a kisebbségi választásra pedig közel 1.600.

Az Országos Választási Iroda a nap folyamán a szavazókörök zárásáig, este 7 óráig kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról, azaz 7, 9, 11, 13, 15 és 17.30 órakor Az adatok feldolgozása várhatóan 40-45 percet vesz igénybe.

Az önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb. Azokból a jelöltekből lesznek képviselők, vagy polgármesterek – Budapesten főpolgármester – akik a legtöbb szavazatot kapják; így tehát ha valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást. Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy – elvileg – akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

A megyei és Fővárosi Közgyűlés tagjaira a választók listán szavaznak, a mandátumokat a listák között a szavazatok arányába osztják szét.

A vasárnap 0 órakor megkezdődött kampánycsend a szavazókörök bezárásáig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik