Belföld

Szanyi Tibor: Orbánt fűrészeli Lázár

Az MSZP fenegyereke szerint hülye, aki azt hiszi, a Fideszt demokratikus úton le lehet váltani. Szanyi Tibor biztos benne: Orbánt a sajátjai fogják megsemmisíteni. Szóba kerül még nyers húst zabáló oroszlán, „diktatórikus” Gyurcsány, balliberális métely, európai megveretésünk és a Fidesz „ördögi terve”. Nagyinterjú.

Amikor látta a több tízezres tömeget áthömpölyögni az Erzsébet hídon, vallja be, szerette volna, hogy igaza legyen a Fidesznek: valójában az MSZP áll az internetadós tüntetés mögött.

Szerettem volna, de attól ez még nem igaz. A netadó ellen tüntetők negyrésze magasról fütyül a kormányra éppúgy, mint az ellenzékre. Ők a rendszerváltás után tudatához tért nemzedék, akik egy teljesen más világban élnek. Nekik teljesen természetes, hogy a neten egy angol cégtől rendelik meg a ruhájukat és Macedóniából érkezik a doboz. Az internet a szabadság világa és most ezen a ponton lettek betámadva. Nagyon helyes, hogy megmutatták magukat és elküldték a francba azt, aki meg akarta nehezíteni a szabad érvényesülésüket.

Sokáig úgy tűnt, a Fidesz képes a legérzékenyebben kitapintani a társadalom rezdüléseit és pontosan azt kínálni az embereknek, amire vágynak. Mire vélhető ez a zavar?

Fölösleges dolog a Fideszben a logikát keresni. Orbán Viktor egy olyan ezoterikus világba küzdötte át magát, ahol a racionális magyarázatoknak nincs helyük. A „bármit megtehetünk”-érzés brutálisan magával tudja ragadni az embert.

Szögezzük le: a választók többségének akaratából nyertek zsinórban másodszor.

A Fidesz egy izgalmas kísérletet hajt végre a magyar társadalommal, a kísérlet neve: meddig korrumpálható a nép? Erről derült ki most, hogy korlátos. Egy társadalmilag rendkívül immorális, de hatalomtechnikailag ördögi ötlete a Fidesznek az egykulcsos adó, nulla szolidaritási tartalommal, amivel hosszú távra megvásároltak maguknak másfél millió embert. Ez a másfél milliós bázis, amelyik a haszonélvezője a mai politikának, mindig nemmel fog válaszolni a többkulcsos adó ötletére, mondván: inkább maradjon a Fidesz, mert ha bárki más jön, akkor ennyivel több lesz az adóm. Ez az emberi önzésnek egy olyan mintaesete, ami a szociológusok számára is érdekes kutatási terület lesz.

Az egykulcsos adó a gazdaság felpörgetésének legitim eszköze. Matolcsyék is a vállalkozások támogatásával, a belső fogyasztás élénkítésével indokolták a bevezetését.

A vállalkozások beindítása nem ennyire egytényezős dolog. Az üzleti környezet több száz komponensből tevődik össze, ezeknek kellene szinergiában lenni. Ugyanilyen fontos a kiszámíthatóság, hogy nem hozhatnak visszamenőleges törvényeket, nem nyúlhatnak le komplett ágazatokat. Megint visszatérünk az ördögi logikájukhoz: Orbánék a profitot is támadják, de korbácsolva a nacionalista érzelmeket, mindig hozzáteszik, hogy csak a külföldiek profitját. A másik ördögi dolog, ami sok nyugat-európai országban évtizedek óta tilos, az indirekt adózás. Én megadóztatlak téged mint szolgáltatót, amit te aztán kénytelen vagy leverni a fogyasztókon az áraidon keresztül.

 

“Olyan ez, mint az állatidomár és az oroszlán esete: ott van a vödörben egy halom hús és amikor éhes az oroszlán, dobsz neki egyet. Akkor vagy bajban, amikor elfogy a vödörből a hús. Akkor téged fog megenni az oroszlán.”

Fenntartható hosszú távon az unortodox gazdaság?

Olyan ez, mint az állatidomár meg az oroszlán esete: ott van a vödörben egy halom hús és amikor látod, hogy éhes az oroszlán, dobsz neki egyet. Akkor vagy bajban, amikor elfogy a vödörből a hús. Akkor téged fog megenni az oroszlán. Ha Magyarország csak a saját gazdaságpolitikájából akarna megélni, már rég elpusztult volna, de tartós agóniában tart minket az európai kontextus.

Ahol szavakban élesen kritizálják az Orbán-kormányt, aztán végül mégis folyósítják a támogatásokat.

Az Európai Unióban 28 ország van, fölfogható egy iskolai osztályként is. Ha valaki állandóan becsmérli a többieket, állandóan felrúgja a közös szabályokat, arra teljes joggal ugrik rá a másik 27, és tudható, hogy ennek kiközösítés, megverés lesz a vége.

Mit fog tenni az elkövetkező években EP-képviselőként, hogy az „ördögi” Orbán-kormány megbukjon?

Ha rajtam múlna, többletjogokat rendelnék az Európai Bizottsághoz, mert ott megvan a szükséges szaktudás és infrastruktúra. Ki kell terjeszteni a Bizottság „őrkutya” funkcióját: ahogy a költségvetéseket évente végignézik, úgy monitorozni kellene a jogállamiságot is minden évben, hogy megfelel-e a követelményeknek. Ugyanakkor nem vagyok hajlandó belemenni olyan játékba, hogy Magyarországot kipécézzük. Nem fogok közreműködni abban, hogy kívülről döntsék meg az Orbán-rezsimet. Ezt a problémát mi állítottuk elő, nekünk kell megoldanunk. Én szégyellném magamat, hogy a magyar nép nem bírt el ezzel a bandával. Nem Brüsszelben kell látszatcsatákat vívni, hanem itthon valódiakat.

A két héttel ezelőtti közmeghallgatás a magyar sajtószabadságról, majd a vitanap a magyar jogállam helyzetéről is látszatcsata volt?

Abszolút. A kutyát nem érdekelte a médiameghallgatás. Kiültettek nyolc beszélő fejet a pulpitusra és őket hallgatta az odaexportált hazai balliberális sleppjük. Egy végtelenül belterjes akció volt az egész, nulla nemzetközi visszhanggal.

 

“Nem fogok közreműködni abban, hogy kívülről döntsék meg az Orbán-rezsimet. Ezt mi állítottuk elő, nekünk kell megoldanunk. Szégyellném magamat, hogy a magyar nép nem bírt el ezzel a bandával.”

Pipás a DK-ra, amiért lemondatták a kinti közös delegáció vezetéséről?

A DK-ra nem. Ők csak a tőlük megszokottat hozták. Delegációvezetőként nekik is kikapartam a gesztenyét öt évre, majd megpuccsoltak. A DK az ilyenekből él. Ezt egyébként már a közös delegációnk megalakításakor előrevetítettem. Júniusban még össze kellett álljunk, mert idehaza nem tudtam volna elmagyarázni egyes begőzölt elvtársaimnak, hogy a DK nélkül is van élet. Azóta más világ lett.

Tavaly ősszel elmegyógyintézetbe vagy börtönbe küldte volna Gyurcsány Ferencet. Nem éppen felhőtlen viszonyról árulkodó mondatok egy lehetséges szövetségessel.

Nem vagyunk szövetségesek. Ő egy liberális polgári irányba szeretné a magyar fejlődést látni, én meg egy modern baloldali irányba. Nehogy már milliárdos tőkések magyarázzák el a szegény embereknek, mi a baloldal!

A gyurcsányi logika meg az orbáni logika megegyezik: állandóan kész helyzet elé állítani a társadalmat. Ez a két ember ugyanaz. Egyik sem demokrata, mind a kettő nélkülözi a párbeszédet. Nincs benne az eszköztárukban, még gondolatilag sem.

A DK szavazói nélkül tervezik megverni Orbán Viktort?

Nekem tökmindegy, hogy ki veri meg Orbán Viktort. Az Orbán-kaliberű diktátorokat amúgy sem megverni szokták: előbb-utóbb ők maguk követnek el egy olyan végzetes hibát, amitől összeomlik a rendszerük. A sajátjai fogják politikai értelemben megsemmisíteni Orbán Viktort, ebben teljesen biztos vagyok. Jelenleg Lázár János fűrészeli, de nem kizárt, hogy elbukik. Egyébként Lázár sem hozna semmilyen változást, maradna a tolvajdiktatúra. Majd akkor lesz éles a helyzet, amikor a saját talpasaik rezelnek be a börtön rémétől.

Ha ilyen gyenge marad az ellenzék, akkor tényleg csak a belső puccsban reménykedhetnek.

Nem lehet az orbáni rezsimet sterilen demokratikus eszközökkel megdönteni.

Dehogynem, csak kellene hozzá egymillióval több baloldali szavazó.

Aki azt hiszi, hogy Orbán Viktort majd úgynevezett “választásokon” fogja legyőzni az ellenzék, az hülye. 

Mégis ezzel hitegették a választási kampányban a szavazóikat. Hülyének nézték őket?

Ez egy mostani felismerés. Kellett a három idei “választás” ehhez a tapasztalathoz. Az ellenzék kipróbált mindent, az összefogástól kezdve a külön induláson át a koordinált jelöltállításig, s az eredmény ugyanaz lett.

 

“Az Orbán-kaliberű diktátorokat nem megverni szokták: ők maguk követnek el egy olyan végzetes hibát, amitől összeomlik a rendszerük.
A sajátjai fogják megsemmisíteni Orbán Viktort, ebben teljesen biztos vagyok.”

Ha nem lehet legyőzni demokratikusan a Fideszt, miért nem bojkottálták a választásokat?

Ilyen cirkuszokat nem érdemes csinálni. Hiába bojkottálta volna a választásokat az MSZP meg egy-két párt, azért hozták létre a bizniszpártokat, hogy a demokratikus színjáték el legyen játszva.

Aminek így most már önök is részesei voltak.

Sajnos igen. Az orbáni rezsim ettől még belülről fog elbomlani. Világosan látható, hogy már megbuktak az emberek előtt, csak ilyen-olyan oknál fogva még a hátán hordja őket a társadalom. A rezsim az egész országot korrumpálja.

Az MSZP-t nem korrumpálja?

Dehogynem. Ott a Népszava esete. Az a lap, amelynek létéért szerkesztők, terjesztők valaha az életüket áldozták, ma Simicska pénzéből él.

Mit várjon egy ellenzéki szavazó attól az MSZP-től, amelyik a választási kampány közepén ismeretlen okokból lefarol Rogán Antal lakóparkbotrányáról?

Megmondom őszintén, ez nekem is egy nagyon sötét dolog. Nem ismerem a részleteket, de nyilvánvalóan volt valami alku a hátterében, mert kétségtelen, hogy a párt nem használta ki ezeket a magas labdákat.

A négymillió szegény országában miért haldoklik a baloldal, amelyik öndefiníciója szerint a szegénység az egyenlőtlenség leküzdésére lenne hivatott?

A baloldal nem haldoklik. A szavazatok számát nézve a Fidesz masszívan veszít, mi viszont éppen hogy csak egy picit erősödtünk. Az egy másik kérdés, hogy a fideszes hatalom a szabályok barkácsolásával akármilyen szavazati arányból kikeveri a maga kétharmadát. Na, ezt a cirkuszt kell befejezni! Az viszont tény, hogy az MSZP ballib holdudvara még mindig a tőke szemüvegét erőlteti ránk, amellyel nem látjuk jól a kiszolgáltatottakat. Meg kell tisztulnunk, ezért töröm magam. Nagyon sokan azáltal válnak baloldalivá, hogy van egy jó baloldali párt. Az elsődleges feladatunk most, hogy modern baloldalt építsünk.

Húsz éve ezt halljuk.

Mert azóta aktuális a probléma. A baloldal gyakorlatilag a Bokros-csomag óta nem talál magára.


 

“Horn Gyulát így vagy úgy, de legyőzték a liberálisok. A gazdaságpolitika mindig liberális kézben volt. A liberálisok a nyakunkra hozták a szabadpiaci szemléletet, a politikai számlát meg mi vittük el. Ennek vége.”

 

Az önkormányzati választások éjszakáján Tóbiás József is új baloldalról beszélt. Milyen lesz az új irányvonal?

Amit eddig értettem a szavaiból, az egyfajta elvi, értékalapú gondolkodásra enged következtetni, ami sosem baj egy baloldali pártnál. Meggyőződésem, hogy a baloldali eszme kizárólag szolidaritásbázisú lehet. Semelyik konkurens párt nem helyez erre kellő hangsúlyt. Hozzáteszem: én a mai MSZP-t sem érzem eléggé baloldalinak, ahogyan mondjuk az európai baloldal az. Amikor meghirdettük az öt programpontunkat az EP-választásokra, a legtöbb magyarázkodnivalóm a saját pártomon belül volt. Nem győztem hangsúlyozni: gyerekek, hiszen nem alkottam semmi újat, egyszerűen átvettem a modern európai baloldal legkurrensebb pontjait. A magyar baloldaliságot még mindig a ballibmétely uralja.

A micsoda?

Jól hallotta: a balliberális métely. Ami alapvetően egy lopott anyag. Liberális gondolatok baloldali köpönyeggel lefedve. Nem az van mögötte, aminek mutatja magát. A liberális gondolkodás egy határozott szabadversenyes kapitalista irány, a baloldal meg egy szolidaritás bázisú gondolkodás. A kettőt nem lehet jópofizva ötvözni.

„Egyedül vagyunk, Tibor”?

Horn Gyulát így vagy úgy, de legyőzték a liberálisok. Nálunk a gazdaságpolitika mindig liberális kézben volt. A liberálisok a nyakunkra hozták a szabadpiaci szemléletet, a politikai számlát meg mi vittük el. Ennek vége.

Harcias évek elé nézünk.

Remélem! Szinte minden ismerősöm, támogatóm azzal jön: “Tibi, én átlátom a helyzetet, de a sok birka nem.” Nekik is mondom, hogy ez így nem igaz. Az viszont igen, hogy borzalmas méretű elbutulás van Magyarországon. A legjobban képzett, szaktudással rendelkező fiatalok hagynak itt minket, ami pótolhatatlan veszteség. Azt akarom, hogy Magyarország szivacs legyen, ahogyan London vagy Észtország szívja magába a tudást. Egyszerűen mert épeszűen csinálják a dolgaikat és egy pici patriotizmus is van. Nekem nem az a célom, hogy megépítsem a saját karrieremet, mert az rendben van, hanem hogy bármilyen karriert építek, azzal segítsem az embereket. Nem a meglévő viszonyokból akarom a lehető legtöbbet kihozni, mert az a konzervatív gondolkodás. Én a fennálló viszonyokat akarom megváltoztatni és valami nagyon jót csinálni azokkal az emberekkel, akik belém helyezték a bizalmukat.

Ahhoz előbb hatalomra kell jutni.

Kétségtelen, semmit se ér az igyekezet hatalom nélkül. Európaiként és baloldaliként, de főleg magyarként azon vagyok, hogy a nép nyerje el a hatalmát. Utópia?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik