Nagyvilág

Deutsch szerint stabil a magyar demokrácia, Ujhelyi szerint nincs is

Ismét a magyar demokrácia a téma az Európai Parlamentben. Molnár Csaba szankciókat sürget a "diktatórikus" Orbán-rezsimmel szemben, Deutsch Tamás szerint erős és stabil a magyar jogállam. 

A demokrácia, jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről tart vitát kedd este plenáris ülésén az Európai Parlament. A magyar EP-képviselők előzetes sajtótájékoztatón ismertették az álláspontjukat.

Ujhelyi: A Fidesz nem egyenlő Magyarországgal

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője elmondta: a napirendi pontot nem a magyar képviselők javasolták, de természetesen jelen lesznek a vitán, hogy Magyarország valódi arcát, az Orbán-kormány „otromba politikáját” bemutassák a világnak.

Ujhelyi azt mondta: miközben Magyarországon négymillió ember él mélyszegénységben, hatszázezer gyermek éhezik és többszázezer gazdasági emigráns szavaz lábbal magyarországi állapotok ellen, azalatt az Orbán-kormánynak nincs más válasza ezekre a kritikákra, mint hogy hazudik, aki felveti ezeket a problémákat. A szocialista képviselő elmondta: ebben a vitában ők Magyarország oldalára és nem az Orbán-kormány oldalára fognak állni.

Ujhelyi szerint a kormány elszegényítette és kifosztotta a magyarokat, emiatt mélypontra jutott a megítélése mind az EU-ban, mind tengerentúli szövetségesünknél, az USA-ban. Közölte: nincs kétsége afelől, hogy a ma esti vita után hazaárulónak fogják őt bélyegezni, ezért hangsúlyozta: azok vannak Magyarország pártján, akik az Orbán-rezsim kormányzása ellen felemelik a szavukat, mert a Fidesz nem egyenlő Magyarországgal.

Molnár Csaba: A 2014-es Magyarországot nem vennék fel az Unióba

Molnár Csaba elmondta: ez már az ötödik alkalom, hogy az Európai Parlament foglalkozik a magyar demokrácia alakulásával az elmúlt négy évben. Szerinte ha Magyarország most jelentkezne az Európai Unióba, akkor nem lenne szabad fölvenni. Molnár szerint az igazi kérdés, hogy mi van akkor, ha egy ország a csatlakozás idejében még jogállam volt, később viszont az önkényuralom felé sodródik. Úgy látja: ki kell alakítani egy olyan mechanizmust, hogy ne csak a belépésre váló tagoknál legyenek kritériumok a jogállamra vonatkozóan, hanem a már tagsággal bíró államokkal szemben is.

A DK európai parlamenti képviselője szerint eljutottunk odáig, hogy Magyarország és az Orbán-kormány érdekei nem esnek egybe, ezért az a politikus szolgálja a haza érdekét, aki szembemegy a kormány érdekeivel. Közölte: ha a fideszes politikusok tovább folytatják, hogy az országuk helyett a főnöküket szolgálják, akkor nekik is megvetés lesz a sorsuk, mint megannyi politikusnak a történelemben.

Molnár szerint jó dolog, hogy vannak viták és tárgyalások, de lassan itt lenne az ideje a cselekvésnek is. Szerinte ahogyan az Egyesült Államok kormánya kitiltotta az USA területéről a korrupt magyar vezetőket, ugyanúgy az EU-nak, amelynek ennél jóval erősebb eszközei vannak, is lépnie kellene. Az Európai Bizottságnak ezernyi lehetősége lenne annak megakadályozására, hogy korrupt magyar vállalatok kapjanak európai uniós támogatásokat.

Deutsch: a baloldal hazudik, mert elbukott a választáson

Deutsch Tamás szerint Magyarország egy erős és stabil demokrácia, amely ugyan nem tökéletes, de az Európai Unióban 28 tökéletlen demokrácia van, ezért nem a valós hazai helyzet az oka annak, hogy az EP sokadszor tűzi napirendre a magyar demokrácia ügyét. Deutsch szerint emögött az áll, hogy a magyarországi baloldal ebben az évben háromszor szenvedtek választási vereséget. A ma esti vitán a fideszes képviselők ezért el fogják mondani a valóságot a tegnapi közmeghallgatáson elhangzott hazugságokkal és más valótlan állításokkal szemben.

Arra a felvetésre, hogy a hétfői közmeghallgatáson a Fidesszel közös pártcsaládba tartozó néppárti képviselő is keményen bírálta az Orbán-kormány médiapolitikáját, Deutsch közölte: az Európai Néppárt hivatalos álláspontját a spanyol frakcióvezető-helyettese fogja ismertetni a kedd esti vita során, a jobboldali Frank Engel a magánvéleményét közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik