Nagyvilág

Az európai jobboldal is Orbánékat bírálta

Jogbiztonság felszámolása, ellenzéki sajtó fojtogatása, uniós jogok lábbal tiprása - kemény kritikát kapott a magyar kormány Strasbourgban.

A magyar média és sajtószabadság helyzetéről szervezett nyilvános meghallgatást Molnár Csaba és Niedermüller Péter hétfőn este. Az eseményt Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartották, számos EP-képviselő és magyarországi médiaszereplő részvételével.

Bevezetőjében Molnár Csaba elmondta: az Orbán-kormány az elmúlt években szisztematikusan leépítette Magyarországon a jogállamot, a demokratikus intézményeket. Az adófizetők pénzéből működő közmédiát kampányeszközzé silányították. A Médiahatóság vezetőit szokatlanul hosszú időre, kilenc évre választja a kormány a saját pártkatonáiból. Molnár szerint a Fidesz az ellenzéki médiumok megfojtására törekszik: a Klubrádiónak két évig nem hosszabbították meg a szerződését, a RTL Klubot pedig diszkriminatív adókkal akarják kivéreztetni.

Ulrike Lunacek, az EP alelnöke hangsúlyozta: a bírálat, a kritika az egyik legfontosabb alapeleme a demokráciának, amit minden politikusnak munkaköri kötelessége eltűrni. A zöldpárti képviselőnő aggasztónak nevezte a magyarországi helyzet romlását, melynek bizonyítására két esetet említett: egyrészt az Origo főszerkesztőjének menesztését, miután a hírportál kínos ügyeket tárt fel az egyik kormánytagról, másrészt hogy a kormány egy éven át monitorozta az RTL Klub hírműsorait, majd miután megállapították, hogy azok túl sok negatív hírt közölnek, brutális reklámadót vetettek ki rájuk.

Meglepetést keltett a Fidesszel közös pártcsaládba tartozó Frank Engel szokatlanul kemény felszólalása. A néppárti képviselő elmondta: eljön az idő, amikor az embernek a saját családtagjával szemben is meg kell fogalmaznia kritikáját. Frank Engel szerint veszélyes úton halad a Fidesz, amikor a jogbiztonság felszámolásával olyan országgá teszik Magyarországot, ahová senki nem akar befektetni, mert attól kell tartania, hogy bármikor kisajátíthatják a vagyonát. Külön kiemelte a kormánnyal szemben kritikus RTL Klub esetét, amely bár 13%-os piaci részesedéssel bír, mégis a reklámadó 80%-át kell viselnie. Nem fogjuk tolerálni a saját politikai családunk részéről, hogy a helyzet így folytatódjon – szögezte le a jobboldali képviselő.

Szintén felszólalt az eseményen Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója. Elmondta: a kormány gyakorlatilag lenullázta az RTL Klub profitját a reklámadóval, amelyet – mint hangsúlyozta – példátlan módon nem a nyereségre, hanem a bevételre vetettek ki. Ezen kívül érezhetően szigorodott a médiahatóság velük szemben alkalmazott bírságolási politikája, valamint az adóhatóság politikai megrendelésre vizsgálatokat indított ellenük. Kijelentette: továbbra is független hírműsorokat fognak gyártani, mert komolyan veszik demokratikus szerepüket, jelesül hogy a nézők tőlük várják a valós híreket. Dirk Gerkens nyomatékosította: fel vannak készülve egy hosszú csatára, amelyben minden jogi eszközt bevetnek majd, mivel nem lehet ölbe tett kézzel ülni, ha egy uniós tagállamban lábbal tiporják az alapvető jogokat.

Polyák Gábor médiajogász szerint a Fidesz által hozott médiatörvénynek sem a betűje, sem a szellemisége nem szolgálja a demokráciát és a sokszínűséget. A szakember úgy látja: a kormány el akarja venni az újságírók bátorságát a kormánnyal szembeni fellépéstől. Polyák szerint a Fidesz célja, hogy megfélemlítse, kivéreztesse a piaci alapon működő független médiumokat, hogy aztán Fidesz-közeli oligarchák fillérekért felvásárolhassák azokat. Kiemelte: miközben Orbán Viktor a markát tartja az EU-s forrásokért, azalatt lábbal tiporja az EU-s jogokat.

A szintén jelen lévő Arató András Klubrádió-elnök arról beszélt: különböző mondvacsinált kifogásokkal 12 vidéki körzetben vették el a Klubrádió frekvenciáját, valamint több mint két éven keresztül csak ideiglenes engedélyeket kaptak a működéshez, amivel a piaci tervezhetőségüket és a biztonságérzetüket akarták tönkretenni. Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője azt emelte ki: a kormány senkivel nem hajlandó vitatkozni, még az ellenvéleményeket is el akarja tüntetni a nyilvánosságból, a kontroll hiánya miatt pedig rendre rossz döntéseket hoznak. Bojtár szerint az aránytalan kormánybefolyás és a közvetlen kormányzati kontroll miatt a magyar állapotok nem sokban különböznek Slobodan Milosevics rendszerétől.

A közmeghallgatás előtt Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára bírálta a szervezőket, akik nem hívták meg Magyarország hivatalos képviselőjét. A közmeghallgatás után azt mondta, azért nem kért szót, mert önmagáért beszél az, hogy a nyilatkozatok elhangzása után a hallgatóság soraiból egy kérdés sem hangzott el. A közmeghallgatás politikai showműsor volt, nagyrészt nem is a médiaszabadsággal foglalkozott. Kovács Zoltán számára visszataszító volt, hogy Engel, valamint ugyanolyan összefüggésben az utána felszólaló Gerkens is vallási hovatartozásra utaló kijelentést tett.

A közmeghallgatás előtt a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja közleményében azt írta, hogy “Gyurcsány Ferenc aktivistái ismét a magyar sajtószabadságért izgulnak, miközben továbbra is egy delegációban ülnek Szanyi Tiborral, aki a magyar újságírókat lepatkányozta, perrel fenyegette, ha továbbra is foglalkozni kívánnak a gój motorosok brüsszeli meghívásával”. A képviselőcsoport szerint Molnár Csaba és Niedermüller Péter Magyarország lejáratása céljából szervezte a közmeghallgatást. A DK-s képviselők ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy nem Magyarország ellen, hanem a mostani magyar kormány ellen irányul a fellépésük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik